Dječja soba mjesto je gdje se klinci i klinceze svakodnevno igraju, pišu domaće zadaće, druže s prijateljima, odmaraju i spavaju, stoga ona mora kvalitetno i “spretno” objediniti više funkcija. Kako bi dijete moglo uživati u svojoj maloj dječjoj oazi, potrebno je da soba odgovara njegovom uzrastu, navikama i potrebama. Osnovni elementi u opremanju sobe su krevet, ormari i police te radni stol za školarce. 

Pri uređenju sobe, za početak je najvažnije pronaći dobro mjesto za smještaj kreveta, s obzirom na to da on zauzima najviše prostora. Probajte ga postaviti dalje od prozora te ga orijentirati tako da se s njega lako vide vrata. Preporučuje se odabir kreveta izrađenog od čvrstog materijala koji će biti usklađen s interijerom cijele sobe. Ako je dijete malo, najbolje je kupiti krevetić većih dimenzija kako bi se što duže moglo spavati na njemu. Osim samog oblika, dizajna i materijala, posebnu pozornost treba obratiti na odabir kvalitetnog madraca kako bi dijete udobno spavalo. Kao i nama “velikima”, i djetetu će dobro doći noćni ormarić kako bi na njega mogao smjestiti lampu, odložiti knjigu ili napitak koji noću konzumira.

U dječjoj sobi školarca, važan je i radni stol koji osim funkcionalnosti mora zadovoljiti i sklad s ostatkom prostora. Idealno bi bilo smjestiti stol tako da mu je dnevni izvor svjetlosti, prozor, s lijeve strane (ako je dijete dešnjak). Neka stol bude dovoljno prostran za učenje, a za lakše snalaženje među knjigama i bilježnicama, najpraktičnije rješenje su ladice.

Djeca školske dobi puno vremena provede sjedeći, pa je stoga stolica još jedan bitan element dječje sobe. Na kvaliteti se ne bi smjelo štedjeti, stolica mora biti ergonomski oblikovana i imati mogućnost podešavanja visine i nagiba. Ukratko, namještaj neka prvenstveno bude funkcionalan, kvalitetan i nadasve maštovit.

Pri uređenju sobe za najmlađe, treba posvetiti pozornost i na kutak za igru koji će zasigurno tijekom vremena biti podložan promjenama. S djetetovim rastom i razvojem, mijenjat će se i njegovi interesi te sklonosti raznim oblicima igre i druženja. Prostor maksimalno oslobodite, postavite dovoljno polica i ormara u kojem ćete pohraniti igračke, odjeću, knjige i ostalo. Praktično rješenje predstavljaju i ladice smještene ispod kreveta, jer ne zauzimaju puno prostora.

Nakon što odredite položaj namještaja u sobi, vrijeme je da se poigrate bojama i uzorcima materijala. Djeca brzo rastu i mijenjaju svoje želje, zato budite oprezni sa šarolikim namještajem. Ako niste spremni ubrzo kupovati novi namještaj, ubacite tek pokoju frontu ladice ili ormarića u boji.

Obojite sobu prema djetetovim željama, dozvolite mu da sudjeluje u odabiru boje, pritom pazeći na karakter djeteta. Živahno dijete smirujte blagim nijansama zelene i plave, a nesigurno dijete ljubičastom ili narančastom bojom zida. Također možete dodati razne naljepnice ili se pak sami upustiti u oslikavanje zidova.

 

Sigurnost za djecu

Sigurnost je još jedan aspekt vrlo važan u opremanju dječjih soba. Za premalenu djecu nisu dobri kreveti na kat, a ako baš nemate izbora, na njih postavite adekvatnu zaštitnu ogradu. Ako će u sobi boraviti djeca mlađa od 6 godina, na sve utičnice za struju potrebno je postaviti maskice koje se mogu kupiti u specijaliziranim trgovinama. Radijatore je moguće zatvoriti u maske od perforiranog medijapana kako se djeca ne bi ozlijedila u igri.

I ne zaboravite, najvažnije je da dijete bude sretno, zadovoljno i sigurno, stoga obratite pozornost na ove savjete svaki put kad se “uhvatite” uređenja dječje sobe.