Izbirljivost u jelu je normalna faza kroz koju djeca prolaze. Najčešće počinje u drugoj, a završava do šeste godine života. “Izbirljivce” možemo svrstati u dvije skupine, one koji svaki put pojedu samo mali dio hrane, ili one koji stalno jedu jedno te isto i odbijaju kušati nešto novo. Za izlazak iz ove faze potrebno je puno truda, razumijevanja i strpljenja, ali i nekoliko dobrih savjeta koji slijede u nastavku.

  • Ne kuhajte male narudžbe

Pripremanje posebnih jela za svakog člana obitelji samo učvršćuje navike izbirljivih. Svako jelo bi trebalo sadržavati neke od namirnica koje vole djeca i neke od namirnica koje vole odrasli.

  • Uključite dijete u proces spravljanja obroka

Povedite dijete u kupovinu i zamolite ga da vam pomogne izabrati pojedine namirnice. Kad dođete doma, potaknite ga da vam pomogne oprati voće, povrće, postaviti stol i sl.

  • Držite se rutine

Obroke i međuobroke poslužujete približno u isto vrijeme svakoga dana. Uz obroke poslužite male količine mlijeka ili voćnog soka, a između obroka ponudite običnu vodu.

  • Neka bude zabavno i maštovito

Hranu režite u malene i šarene oblike, te ju nastojite poslužiti raznovrsnu i šarenu. Budite kreativni i maštoviti. Djeca obično vole okruglice i općenito hranu okruglog oblika.

  • Ne podmićujte djecu

Ne obećavajte djeci sladoled kao nagradu ukoliko pojede špinat. To samo raspiruje njihovu sumnju da špinat nije dobar za njih.

  • Posjednite svojega “izbirljivca” pored sebe

Upoznajte ga s novim mirisima i okusima dok dijelite zajednički obrok. Ponekad je djeci potrebno 10 do 16 izlaganja istoj namirnici da bi je prihvatili kao poznatu i odlučili probati. Naučite ga novoj izreci koja glasi: Jedi ono što ne voliš, a na kraju ćeš možda otkriti da jedeš ono što voliš!

  • Pozitivno se nosite s odbijanjem

Neki “izbirljivci” ustrajat će u svome odbijanju neke hrane. Ne svađajte se, ne vičite, ne prijetite, ne podmićujte ih, nemojte se ljutiti. Nije toliko važno ako dijete ne pojede jedan obrok, čak ni što je dijete pojelo u jednom danu, mnogo je važnije sagledati što je dijete pojelo tijekom jednog tjedna.

Dokle god je mališan normalnog rasta i razvoja, ne postoji razlog za brigu. To nikako ne znači da ne morate ama baš ništa poduzimati. Za početak, imajte na umu da je najbolji način da dijete nauči jesti, jest onaj da kopira vlastite roditelje, stoga pokušajte biti dobar primjer svojoj djeci.