Mala su djeca sklona plašiti se svega što im se čini kao prijetnja njihovoj sigurnosti, a to mogu biti nama bezopasne stvari, kao što su glasni zvukovi ili psi. Ti strahovi često izblijede kad steknu više samopouzdanja i neovisnosti, ali kako njihova mašta buja novi se ubrzo pojavljuju.

 

Grmljavina

Glasan i nepredvidljiv zvuk može biti šokantan za malo dijete. Kada vaše dijete prekrije uši rukama, priznaje da se boji, ali vi mu možete reći zašto je grmljavina uzbudljiva. Objasnite da su oluje normalna pojava („Imamo sunčane i oblačne dane, a ponekad i one s kišom i grmljavinom. Ali, ne brini – unutra  u kući smo suhi i na sigurnom.“).

Za sljedeći put možete pripremiti „Ples s grmljavinom“, tako će vaše dijete te neugodne zvukove povezati s razigranosti i smijehom, a zaboraviti na tjeskobu koju je osjećalo. Stupajte po kući udarajući kuhačama lonce i tave, možda na kraju poželi i češće grmljavinsko nevrijeme. Na vrhuncu oluje, možete dijete primiti na ruke i polako se približiti prozoru, kako bi iz sigurnosti vašeg zagrljaja moglo vidjeti što se vani događa.

 

Psi

Razumljivo je da je dijete uznemireno dok mu nestašni susjedov pas prilazi. Pas ga može vrlo lako uplašiti glasnim lajanjem, uzbuđenim skakanjem ili lizanjem njegova lica. Neka dijete zna da se većina pasa ponaša prijateljski. Ako u šetnji vidite psa koji se dopada djetetu, pitajte vlasnika je li sigurno da ga dijete podraga. Budite sigurni da dijete zna to napraviti na pravi način: Neka dozvoli psu da ga prvo onjuši, a tek onda ga može počeškati iza ušiju. Pohvalite dijete za svaki, pa i najmanji, korak koje je poduzelo kako bi se suprotstavilo svome strahu.

 

Kostimirani likovi

Iako vaše dijete s velikim zanimanjem i radošću gleda Paju Patka i ostale crtane likove, kada ih vidi uživo vjerojatno je izbezumljeno. Kostimi u prirodnoj veličini mogu biti zastrašujući za malu djecu, jer dijelovi tijela znaju biti ekstremno neproporcionalni. Također, izrazi na licima likova se ne mijenjaju, što isto može biti zbunjujuće i uznemirujuće za dijete.

Da bi djetetu pomogli shvatiti što su kostimi, držite masku ispred lica, a zatim ju maknite da vidi da je mama ili tata ispod. Dozvolite mu da i on stavi masku jer će mu to stvoriti osjećaj kontrole. Ako idete u zabavni park ili na neko dječje događanje gdje se šeću maskote, kada ih sretnete prvo im „dajte pet“, a potom pitajte dijete želi li pozdraviti lika. Ako nije spremno, pričekajte neki drugi put.

 

Noćna stvorenja

Nemojte se iznenaditi ako vaše dijete, koje je do sinoć imalo počinak za poželjeti, odjednom pruža otpor odlasku na spavanje, jer se boji biti samo u mračnoj sobi. Mala noćna lampica sa zanimljivim likovima može sobu učiniti manje zastrašujućom, a isto to mogu napraviti i posebna dekica ili plišana igračka.

Kada se dijete boji čudovišta, trebate mu pokazati da tamo u mraku nema ničega. I zato, umjesto da djetetu govorite kako ga štitite i čuvate, povedite ga do tog mračnog kutka sobe i pokažite mu da je sve u redu. Pomozite mu da se polako suoči sa svojim strahovima.

Svome djetetu možete pomoći tako da ustalite rutinu, te da ona uključuje maženje, čitanje i pjevanje koje će opustiti malog strašljivca prije nego li mu kažete laku noć.

Međutim, na strah od čudovišta i ostalih stvorenja koja se pojavljuju noću, najbolje je utjecati danju. Morate svome djetetu dati do znanja da razumijete njegov strah, ali i pažljivo mu reći da su čudovišta samo plod njegove mašte.

Igranje uloga može vam pomoći kod ovog straha jer djetetu na taj način shvaća da je to samo igra. Neka ulogu strašnog čudovišta prvo ima dijete, a vi budite uplašena žrtva i bježite od njega. Kada dođe red na vas nespretno posrćite i padajte, pustite dijete da pobjegne izigravajući da ga ne možete uhvatiti. Također možete zajedno crtati čudovišta, ali ne zaboravite im staviti velike osmjehe – tako da izgledaju šašavo, a ne strašno.