Postavili ste stol. Pomalo nemirno dijete stavljate u visok stolac i ponosno mu poslužujete tanjur s hranom koju ste s puno ljubavi i truda napravili. Svi za stolom bacili su se na tamanjenje tanjura, osim jedne osobe. Pogađate koje? Nije teško za pogoditi, riječ je o vašem junioru. Njegov tanjur još je uvijek pun i posve je nezainteresiran za vaš lijepo poslužen objed.  Poznate su vam ove situacije i želite ih pod svaku cijenu izbjeći? Čitajte dalje jer slijede dobro provjerene metode koje će vam pomoći da se opustite u nastojanju da vaše dijete pojede sve ono što se nalazi na njegovom tanjuru, a što je neophodno za njegov pravilan rast i razvoj.

Ukrasite hranu

Mala djeca vole umakati. Kombinacija koja vrijedi kod svakog klinca je umakanje manje omiljene hrane u omiljeni umak. Ako ni to ne prolazi, dopustite djetetu da maže hranjive namaze na različita peciva, tost ili krekere. Jedan od efikasnog načina proširivanja jelovnika izbirljivog djeteta je stavljanje nekog poznatog i hranjivog nadjeva na novu ili manje poželjnu hranu.

[PROČITAJTE I OVO: Ovakva hrana nijedno dijete neće ostaviti ravnodušnim]

Organizirajte pladanj s grickalicama

Uzmite posudu za kockice za led, pladanj za muffine ili neku plastičnu posudu s više odjeljaka. Raznobojne i hranjive namirnice posložite u svaki odjeljak pladnja s grickalicama. Zainteresirajte djecu za hranu pa namirnicama dajte i nadimke koje će vaše malo dijete razumjeti. Npr. brokulu možete nazvati drveće, kiwi kotači, oguljene kruške mjeseci, a različite oblike kuhane tjestenine gliste i školjkice i sl. Ako dijete i nije baš previše oduševio vaš kreativan pladanj i ne uzima s njega hranu, stavite ga između sebe pa jedite zajedno. Dok jedete, pokažite djetetu da uživate u hrani.

Olakšajte hranjenje

Djeca imaju male želuce pa imajte na umu da im hranu režete na komade veličine zalogaja te pasirajte hranu koja se teže žvače. Ako vaše dijete odbija hranu, ali npr. voli piti, možete mu napraviti frape od jogurta pomiješan sa svježim voćem. Pokušajte ga ne opterećivati s punim tanjurom. Neka porcije budu manje, ali češće.

Sjedenje i posluživanje

Vlastitim i primjerom starije djece pokažite što znači dobro ponašanje za stolom. Uz hranu nemojte “posluživati” napetost i pritisak. Ako malo dijete npr. vidi svađu za stolom, i on će joj se sam pridružiti. Nije isključeno da će dijete ponekad odbiti sjesti u visoki stolac ili ostati u njemu. Neka vam sjedne u krilo i jede iz vašeg tanjura. Organizirajte se i kada je u pitanju vaš hladnjak. Pobrinite se da je polica hladnjaka dovoljno nisko da dijete može doseći svoju hranu i piće kad poželi.

Dodatne strategije

Koliko vam se puta dogodilo da kad dođe vrijeme za obrok, vaše dijete ne želi otvoriti usta? No, ne očajavajte, stisnute usnice vašeg mališana možete opustiti tako da se jednostavno povučete, prihvatite se nekog posla ili sami uživate u hrani. Kada dijete vidi kako otvarate usta i uživate, možda se ipak predomisli. Možete ga pokušati i primamiti njegovom omiljenom hranom. Ponudite mu žlicu nečega što jako voli. Kada popusti, nastavite s hranom koju ste mu nudili na početku.

Da biste djetetu “prodali” manje omiljenu hranu, prvo je vi pojedite koristeći se pritom svom raspoloživom mimikom i gestikulacijom. Hranu možete poslužite ispred djeteta i tražiti da vama da malo, a zalogaj obavezno popratite s velikim oduševljenjem.

Mala djeca ponekad znaju biti nepredvidiva kad su u pitanju prehrambene navike. Jedan dan, dijete će možda samo htjeti jesti, a već sljedeći, poželjet će da ga vi hranite. Kad niste sigurni, uzmite dva pribora za jelo, jedno za sebe i jedno za dijete. Sjedite s njim dok jede. Ponekad možda želi samo vaše društvo.