Majkama je djetetov popodnevni spavanac ponekad jedini dio dana kada uspijevaju na miru oprati kosu, posrediti stan, skuhati ručak ili jednostavno uzeti predah za sebe i svoje potrebe. Kako dijete raste sve mu je manje sna potrebno, a mame se često brinu je li dijete preraslo fazu popodnevnog drijemanja ili pak spava premalo.

Svako je dijete priča za sebe

Djeca mlađa od godine dana uglavnom odspavaju dvaput dnevno, jednom u jutarnjim, a drugi put u popodnevnim satima.  Do 18. mjeseca, dijete se uglavnom odlučuje na jutarnju ili popodnevnu varijantu i spavanje se svodi na jedan put dnevno.

Većina četverogodišnjaka još uvijek svakodnevno odlazi na popodnevni spavanac, a najveći je broj djece koja u petoj godini života potpuno prestaju sa spavanjem po danu. Ipak, svako dijete prati svoj individualni ritam pa se među petogodišnjacima kao i među predškolcima, može pronaći klince kojima je potreban dnevni odmor.

Koliko će dugo dijete trebati popodnevni počinak ovisi i duljina njegova sna tijekom noći. Mališanima od druge do pete godine potrebno je 12 do 14 sati u periodu od 24 sata pa ako je vaše dijete zaspalo u osam i probudilo se u osam ujutro, vjerojatno je da mu u petoj godini neće trebati popodnevni drijemež.

Što su starija, djeca manje vole spavati

Nakon što otpuhnu prvu svjećicu na torti, mališani počinju sve više otkrivati svijet oko sebe i popodnevni odmor za njih je gubljenje vremena koje bi mogli iskoristiti za igru, skidanje čarapica, cipelica ili uneređivanje krevetića.

Ako smatrate da je vaš bebač još uvijek premali da prestane spavati popodne, a usput bi vam dobro došla ta dva sata odmora, isprobajte nekoliko trikova koji vam mogu olakšati popodnevni odmor.

Ako vaš malac vrijeme spavanja provodi u kući, a ne u vrtiću, uvijek neka liježe na mjesto gdje spava po noći jer će na taj način tu prostoriju poistovjećivati sa spavanjem. Ako dijete ide u vrtić, ostavite ga dovoljno dugo da odspava ili ga vratite kući u vrijeme spavanja.

Pratite djetetov ritam i ako iza jela počne zijevati i trljati okice, zavalite se zajedno s njim na kauč ili u fotelju i stišajte televizor. Vjerojatno je da će se dijete prepustiti umoru.

Ako je vaš mališan pak odlučio da uopće ne želi spavati po danu, a navršio je barem četiri godine, svakoga dana blago zamračite prostoriju u kojoj boravite i zajedno se, obiteljski, izvalite na krevet ili tepih. Uzmite njegovu omiljenu slikovnicu ili crtić i neka dijete neko vrijeme provede ležući u miru. Iako možda neće odspavati, odmor od fizičkih aktivnosti dobro će mu doći.