Sjemenke lubenice, lego kockice, plastične kuglice, gumbi, grah… Popis stvari koje dijete može progutati ili si zataknuti u nos ili uši, jednostavno je beskonačan. Naravno, radi se o čistoj znatiželji i znanstvenim eksperimentima od kojih se roditeljima diže kosa na glavi, ali klincima predstvljaju jednu od najzanimljivijih metoda otkrivanja svijeta u smislu “Što će se dogoditi ako ovo stavim ovdje…”.

Šalu na stranu, neki od sitnih predmeta koji se nađu u organizmu djeteta mogu doista biti opasne. Primjerice, male baterijice ubrzano korodiraju i ispuštaju kemikalije, pa su iznimno opasne. Druge pak će se, poput graha ili sjemenke, nekako same probviti.

Što učiniti i treba li paničariti, kada se strano tijelo nađe u tijelu našeg mališana?

Nos

Nos postaje iznimno zanimljiv klincima starosti oko 5 ili 6 godina.

Što u njega stane?
Pripazite na sljedeće sitne predmete: grašak, grah, kukuruzne pahuljice, bombončiće i druge prehrambene sitnice, magnetiće, lego kockice ili elemente, sitne plastične igračke (npr. kotačić od autića) 

Što učiniti?
Ukoliko predmet možete vidjeti, pokušajte ga izvaditi pomoću pincete. Pokušati možete i s ispuhivanjem na način da se zatvori nosnica u kojoj se ne nalazi strano tijelo. Pedijatri također koriste i potaknuto kihanje, pa stavite malo papra pod nosić kako bi se kihanjem predmet pokušao izbaciti iz nosne šupljine. Ako je predmet topiv u vodi, tuširajte dijete kako bi se potakli skreti iz nosa, predmet omekšao (npr. bombon) te kako bi ga lakše izvadili iz nosića. U ovom posljednjem slučaju pomažu i razne slane otopine za čišćenje nosne šupljine.

Ukoliko ništa ne pomogne, odvedite dijete pedijatru s time da ga nikako ne polažite na leđa i ne dozvolite mu da zaspi s predmetom u nosiću, kako on ne bi bio apsorbiran u pluća.

Uši

Kao i u slučaju nosa, ušima će se najviše baviti mališani starosti oko 5 ili 6 godina.

Što u njega stane?
Prehrambene sitnice, kukci, perlice od nakita, sitni dijelovi igračaka i sl.

Što učiniti?
Dijete koje si je zataklo nešto u uho počet će se žaliti na neugodnost, žuljanje, oticanje ili osjećaj začepljenost u uhu, no vjerojatno nećete izvana ništa vidjeti. Bit će potreban posjet pedijatru iako se stavljanje stranih predmeta u uho ne tretira kao hitni slučaj. Predmeti se u ušnom kanalu ne mogu micati, jer ih bubnjić sprječava da prijeđu u opasno područje srednjeg ili unutrašnjeg uha.

Ono što možete pokušati je ispirati uho uz pomoć injekcijske šprice ili mlaza tuša, ali nikako ne gurajte djetetu pincete i druge priručne alate u uho. Isto tako, izbjegavajte ispiranje vodom ukoliko se u uški nađu grah ili grašak, jer svaka kuharica zna da će zbog vode još više nabubriti.

Usta/grlo

Usta najviše vole istraživati bebe i mališani starosti od 1 do 3 godine.

Što najviše gutaju?
Gotovo sve. Kao što je navedeno u uvodu članka, popis je jednostavno beskonačan… hrana, dijelovi olovaka, novčići, puzzle, baterijice, mali plastični predmeti, kockice i sl.

Što učiniti?
Prije svega, istraživanja su pokazala da 40% onog što je završilo u probavnom sustavu vašeg mališana uopće ne znate niti ste zamijetili. No to je i dobra vijest, jer znači da se probavilo samo od sebe bez ikakvih većih komplikacija. Ukoliko ste vidjeli da je maleni nešto maznuo što se ne jede, a jede i pije normalno te ne osjeća bol, predmet je vjerojatno pao u želudac.

Problem nastaje kada dijete počne sliniti, grgljati i ne može disati ili gutati. Tada je potrebna hitna intervencija kako bi se oslobodili dišni putevi.

Isto tako, svakako treba posjetiti liječnika ukoliko je dijete progutalo nešto oštro, veće od 1 cm u promjeru i otrovno (tekućine, baterije, magnetiće…).