Većina malene djece kada čuje da mora kod doktora, dobiva napade panike, jer dobro se sjećaju – kada su zadnji puta išli dobrom doktoru, dobili su piku koja jako boli. Postoji nekoliko savjeta za roditelje, kako preživjeti cijepljenje, odnosno vađenje krvi.

Hoću li se cijepiti?

Postoji razlog zbog kojeg djeca žele unaprijed znati što će se događati kod liječnika, a to je jednostavno strah od bolnog cijepljenja. Mnoga djeca, naime, dobivaju injekcije a da im se malo pomaže oko osjećaja straha ili napetosti. Stručnjaci koji se bave problemom smanjenja boli kod pacijenata, kažu da to nije dobro, jer djeca koja se plaše ili odbijaju cijepljenje, taj strah nose u odraslu dob. Procijenjuje se da oko 10% odraslih ima strah od igle do te mjere da odbijaju i nužnu medicinsku njegu. Tako prolaze godine, a da ne provjere krvnu sliku ili odbijaju cijepljenje protiv gripe, infuzije i druge povremene medicinske tretmane.

Isto tako, znanstvenici imaju neke dokaze da rana iskustva boli mogu “podesiti” živčani sustav da u odrasloj dobi još intenzivnije reagiraju na bol. Još uvijek nije dokazano da kratkotrajna bol tijekom cijepljenja ima takav efekt, ali je potrebno s djecom taj strah prevladati.

Što učiniti?

U medicinskoj praksi još uvijek se ne upotrebljavaju anestetici koji bi bili najučinkovitiji protiv boli, zbog drugih mogućih nuspojava koje i roditelji i liječnici smatraju nepotrebnima za tako kratkotrajnu bol.

Postoje druge strategije koje se mogu primjeniti. Prije svega, medicinsko osoblje može naučiti davati manje bolne pikice uz pomoć nekih trikova i uz razovor s djetetom o svemu i svačemu, koji će mu smetnuti pozornost s igle. Neki liječnici koriste i tzv. efekt kašlja pa zamole dijete da zakašlje jednom tik prije cijepljenja i jednom tijekom ubrizgavanja lijeka.

Ideja je da se namjernim kašljem odvrati djetetova pozornost, odnosno stvori vrsta fizičkog grča koja umanjuje osjet boli na području cijepljenja.

Što mogu učiniti roditelji?

Neki od savjeta su:
– Pričajte s djetetom što će se dogoditi, ali ne izražavajte zabrinutost popraćenu bolnom grimasom. Što se prirodnije i opuštenije ponašaju roditelji, to će i djetetu biti manje stresnije.
– Pitajte dijete kako će najlakše preživjeti cijepljenje. Želi li vidjeti iglu i tekućinu ili želi gledati u stranu?
– Tijekom samog cijepljenja, a osobito tijekom vađenja krvi, pokušajte djetetu odvratiti pozornost sa šalama, pričicom ili pjesmicom.
– Ispričajte mališanu priču o hrabrosti, pronađite nekog crtanog lika koji je hrabar i usporedite cijepljenje s njegovom hrabrom dogodovštinom.