Ne postoji tako mnogo stvari ili igračaka koje će maloj djeci okupirati pažnju na duže vrijeme. Međutim, jedna naizgled sasvim obična i ne pretjerano zanimljiva stvar mnogim će mališanima pružiti sate zabave – baloni.

Usprkos igračkama kojih je danas na tržištu zaista velik izbor i dolaze s bezbroj različitih funkcija, obični baloni ponekad će ovu „bitku“ dobiti. I doista, u čemu je njihova tajna?

Baloni i mogućnost varijacija

Varijacije boja i oblika ono su što će „na prvu“ privući svakog mališana. Baloni dolaze u zaista velikom broju boja, veličina, a od njih je moguće napraviti i mnoge oblike, poput životinja. Upravo jarke boje i često neobični oblici ono su što balone izdvaja iz hrpe svakodnevnih predmeta kojima smo neprestano okruženi. Stoga je sasvim logično kako će djetetovu pažnju zaokupiti upravo ono što na neki način odskače od svega na što je naviklo i čime je svakodnevno okruženo. Iako igračke također dolaze u mnogo boja, one su odavno pronašle mjesto u djetetovoj sobi i više ih ne percipira kao nešto što je toliko interesantno.

Psiholozi ističu kako su mališani jednako fascinirani njegovom teksturom, koja je itekako zanimljiva. Iako je na prvi pogled gladak i sjajan, već prvim dodirom moguće je zaključiti kako ipak nije tako mekan kako se čini. Prelaženjem prstiju preko njegove površine javlja se trenje koje će klince u početku vjerojatno zbunjivati i neko će vrijeme pokušati otkriti o čemu se ovdje zapravo radi.

Baloni punjeni helijem klincima su još čudniji, te je sigurno kako će pridobiti pažnju vašeg mališana na barem nekoliko sati.

Zabava uz ključan nedostatak

Igra balonima jedna je od oblika zabave koja je opstala tijekom mnogih generacija, a čini se da će tako i ostati. Bacanje balona u zrak nakon čega se treba truditi da isti ne dotakne pod igra je koju su svi barem jednom u životu igrali. Naizgled jednostavna, no nikako ne i dosadna. Mališanima je fascinantna i činjenica da koliko god balon može biti velik u promjeru, jednako ga je lagano bacati u zrak. Upravo se ovime najviše izdvaja od svih ostalih objekata namijenjenih igri, poput lopte koja često može biti preteška za manju djecu. To se svakako ne uklapa u dječji svijet u kojem su naučili kako je veći predmet u većini slučajeva i teži.

Velik, šaren, u raznim oblicima i nadasve lagan – svaki balon, nažalost, može nestati nevjerojatnom brzinom. I upravo to mu je najveća mana. Situacija u kojoj balon jednostavno „eksplodira“, često može dovesti do suza, i to iz dva razloga. Mališan je u sekundi izgubio novu omiljenu igračku, a s druge strane ona je „otišla“ uz glasan prasak, koji svakoga može dobro uplašiti.

Oprez prilikom igre

Iako pucanje balona u rukama mališana ne može dovesti do ozljeda, liječnici upozoravaju kako je nadgledanje djeteta prilikom igre balonom ipak potrebno, i to iz nekoliko razloga. Za početak, ispuhani baloni mogu predstavljati rizik od gušenja, i to kod male djece koja su u fazi da razne objekte stavljaju u usta.

Također, baloni skrivaju i opasnost koja je prisutna kod gotovo svake dječje igre, a to je ona od ozljeda, prisutna kod malo starije djece. Kada dijete trči za loptom, nije neuobičajeno da se spotakne i padne. Kod balona se događa jednaka stvar, no dijete će na balon biti možda više fokusirano – pogotovo kada ga svake sekunde prati pogledom i pazi da ne dotakne pod. Budući da je takva vrsta zabave najčešća u zatvorenom prostoru, prije same igre osigurajte prostoriju i s puta uklonite sve stvari koje bi mogle biti potencijalno opasne. Stolice, stoliće s oštrim rubovima i slično – i igre mogu početi!