Prema nekim statistikama, čak 50-70% beba rađa se sa žuticom, odnosno žutilom kože i bjeloočnica (sluznice). Radi se o fiziološkom stanju te u najvećem broju slučajeva bebe uspješno prevladavaju žuticu, bez većih problema ili trajnih posljedica. Roditelji su uvijek zabrinuti i žele znati više o žutici, pa donosimo pet ključnih pitanja i odgovora koji će ih informirati, ali i umiriti.

Zašto se novorođenčad rađa sa žuticom?

Žutica se javlja kada se u bebinu krvotoku nalazi povišena razina bilirubina – žutog pigmenta koji nastaje kao posljedica i nusprodukt raspadanja eritrocita. Iz organizma se izlučuje kroz jetru, odnosno putem žući. Kod nerođenih ili novorođenih beba, jetra ponekad ne funkcionira od početka u punom zamahu i zrelosti, pa je posljedica nakupljanje bilirubina u krvi, odnosno žutica.

Vrlo, vrlo rijetko žutica može biti uzrokovana drugim problemima, poput unutarnjeg krvarenja, infekcije ili nepravilnostima u funkcioniranju crvenih krvnih zrnaca, ali liječnički tim će odmah po dijagnozi isključiti moguće druge uzroke.

Neke dojene bebe žuticu razviju nakon prvog tjedna života. Radi se o patološkoj žutici zbog nepodudarnost Rh faktora i krvne grupe majke i djeteta.

Najpouzdaniji znak je žutilo kože i bjeloočnica

Žutilo kože najčešće je na prvi pogled očito, no ponekad beba nije naočigled žuta, već se žutilo javlja po laganom pritisku na čelo ili nos. Žutilo je slabije vidljivo na koži izrazito tamnoputih beba. Zato je svako novorođenče pažljivo pregledano i promatrano u bolnici te ga roditelji trebaju promatrati u prvom i drugom tjednu života kod kuće, kako se žutica ne bi javila naknadno, s prvim dojenjima. Naime, razine bilirubina u bebinoj krvi dosežu vrhunac između trećeg i sedmog dana života.

Novorođenče bi svakako trebalo odvesti liječniku i testirati bilirubin u krvi i u slučaju da beba ne vrši normalno veliku i malu nuždu, odnosno ako roditelji primijete da pelena nije mokra između hranjenja. Isto tako, ako beba ne jede dobro ili ne dobiva na težini, ako je izuzetno iritabilna i neutješno plače, te ju se nikako ne može umiriti i utješiti.

Žutica se češće javlja i predstavlja ozbiljniji problem kod nedonoščadi

Bebe rođene prije termina (posebno one rođene prije 37. tjedna), pa čak i samo tjedan ili dva prije termina, u 80% slučajeva se rađaju sa žuticom. Njihova jetra još nije dovoljno sazrela da filtrira bilirubin iz organizma.

Blizanačke trudnoće u većem broju slučajeva završavaju preuranjenim porodom, pa su blizanci i pod većim rizikom od rođenja sa žuticom.

Većina slučajeva ne zahtijeva nikakvo posebno liječenje

S obzirom da organizam sam regulira filtriranje bilirubina, većina novorođenčadi nije podvrgnuta nikakvom posebnom liječenju, ali je pod intenzivnijim promatranjem. Unutar dva tjedna, razine bilirubina trebale bi se samoregulirati.

U rijetkim slučajevima, bilirubin može skočiti na tako visoke razine da postaje toksičan i utječe nepovoljno na razvoj mozga, pa je stoga vrlo važno da liječnici odmah dijagnosticiraju žuticu i prate razine bilirubina u krvi. Kada se dogodi toksičnost bilirubinom, primjenjuju se posebne UV zrake koje penetriraju kroz kožu i pomažu razgraditi bilirubin u krvi. Tijekom fototerapije, beba je samo u pelenicama i leži u krevetiću, a postupak se primjenjuje do dva dana. Neka nedonoščad ostat će i nešto više dana na terapiji.

Kod žutice su vrlo važni redoviti pregledi

Beba rođena sa žuticom otpušta se iz bolnice za dva dana, ali je nužno doći ponovno na pregled za maksimalno tri dana kako bi se isključilo divljanje bilirubina u krvi do razine toksičnosti.

Roditelji trebaju biti oprezni i dobro promatrati bebu te liječniku ukazati na sve druge simptome koje su primijetili (beba ne jede, ne mokri redovito, izuzetno je nemirna i konstantno plače i slično).