Znakovni jezik za bebe ima niz pozitivnih učinaka na razvoj mališana. Pomoću ručica i ekspresija, bebe mogu roditeljima i bližnjima fizički pokazati ili ukazati na neku potrebu i želju i prije no što to verbalno mogu izreći. Zašto je to važno? Zato što se beba osjeća opuštenije i smirenije, smanjuje se frustracija i ona dobiva ono što treba. Pomoću znakova, beba nam može reći, primjerice, da želi vodu, pa roditelj ne osjeća nervozu koju bi inače prolazio pokušavajući odgonetnuti što beba želi. A beba je sretna i zadovoljna i može se opuštena posvetiti onome što najviše voli – igranju, maženju i otkrivanju svijeta.

Još prije dvadeset godina, znakovni jezik za bebe činio se čudnom izmišljotinom, ali danas je općeraširena praksa. Tehnika se popularizirala kroz razne strukovne udruge i institucije, roditeljske tečajeve, DVD izdanja, literaturu.

Znakovni jezik smanjuje frustraciju i stimulira učenje

Istraživanja su pokazala da komuniciranje s bebama pomoću znakovnog jezika u velikoj mjeri smanjuje frustraciju, ojačava emotivnu vezu djeteta i roditelja te pomaže bebi u učenju govora i intelektualnom razvoju općenito.

Osnova komunikacije nije uvijek glasovni govor. Djeca razumiju mnogo više od onog što mogu u ranoj dobi verbalno izraziti. Bebe razgovaraju prvo pomoću gestikulacije. Samo za primjer, bebe znaju već sa šest mjeseci mahnuti pa-pa, iako ne znaju pozdraviti govorom.

Znakovni jezik uči se na način da roditelji postepeno uvode geste za određene važne pojmove u bebinoj okolini i odrastanju. To su primjerice pokreti ruku ili prstiju kojima bebu uče kako reći “hoću još” ili “dosta mi je”. Od ostalih važnih izraza, bebu se uči kako pokazati da se želi igrati, jesti, sisati, piti vodu, odmarati se ili spavati.

Postoji znak za svaki koncept, a bebe vrlo brzo nauče kako spojiti neki znak s njegovim značenjem bez da ih se to uči nekim posebnim i kompliciranim tehnikama. Važno je samo uvijek koristiti isti znak za određeni pojam te paziti da ga dosljedno koriste svi koji s bebom dolaze u bilo kakvu interakciju.

Znakovni jezik za bebe već je desetljećima dio programa rane intervencije za djecu koja kasne s govorom. Osim toga, komunikacija znakovnim jezikom umanjuje tantrume i frustrirajuće ispade kod bebe, a koji su u toj dobi najčešće posljedica nezadovoljenja određene potrebe koju nam beba ne zna izreći.

Sa znakovnim jezikom može se početi kada je bebica stara 3 ili 4 mjeseca, no svaki će roditelj najbolje sam procijeniti kada je beba spremna za učenje svog prvog jezika. Neka vas ne obeshrabri činjenica da bebica neće odmah pokazivati ono što želi, jer možete biti sigurni da će upamtiti i upotrijebiti znakovni jezik prvom prilikom kada joj motorički razvoj to dozvoli.

U učenju vam mogu pomoći specijalizirani programi, a u Hrvatskoj ih provodi Baby Signs® Croatia tim.

Jačanje veze roditelj-dijete

Unatoč prvotnim strahovima da će znakovni jezik odgoditi razvoj i upotrebu govora, jer beba neće imati potrebe koristiti riječi kako bi nam kazala da nešto treba ili želi, istraživanja su dokazala da se događa upravo suprotno. Bebe koje su koristile znakovni jezik, puno su se ranije počele i verbalno izražavati.

I stručnjaci za znakovni jezik beba kažu da ni jedna beba neće riječi zamijeniti znakovima, jer je uvijek lakše koristiti riječi. Znakovni jezik samo olakšava komunikaciju dok riječi ne izlaze iz ustašca, odnosno prije no što se riječi mogu razvijati i oblikovati u govor. Jednom kada dijete počne koristiti riječi i kada shvati da je dovoljno reći “papati” da dobije ono što želi, vrlo brzo će odbaciti znakove za isti pojam. To se počinje događati između 12. i 18. mjeseca starosti.

Kada jednom počnete razgovarati sa svojom bebicom pomoću znakovnog jezika, shvatit ćete da vam ona otvara vrata u svoju nutrinu, da vam otkriva svoje osjećaje, misli, potrebe i željice i prije no što vam može bilo što reći. To će vas nagnati da vrlo brzo shvatite da se u tom malenom, krhkom tijelu nalazi divna mala osoba koja razmišlja i osjeća, a sve zajedno osnažit će vašu povezanost.

I na kraju, znakovnim jezikom dajete svojoj bebi osjećaj da je sigurna i zaštićena na način da ćete brže i kvalitetnije zadovoljiti njezine potrebe i pružiti joj na taj način emocionalnu utjehu i stabilnost.