Možete li zamisliti sljedeći scenarij čija se radnja odvija u Hrvatskoj… Vani pada snijeg, vi se odlučujete za šetnju do obližnjeg kvartovskog kafića u pratnji vaše bebe u kolicima. Parkirate kolica s djetetom ispred stakla kafića i bezbrižno ulazite u kafić bez djeteta, pijete kavu i čitate novine. Hm, teško za zamisliti, jer prvo što pada na pamet je da bi zbog ostavljanja bebe ispred kafića završili u novinama, policiji ili na razgovoru u Centru za socijalnu skrb.

Svi na svježi zrak

U Skandinaviji, na hladnom sjeveru redovi kolica s bebama ispred kafića uobičajeni su prizori bez ikakve osude okoline. Maleni Šveđani, Finci, Norvežani, Danci otkako znaju za sebe spavaju na svježem zraku, na temperaturama do -15 stupnjeva Celzijevih. Spavanje u kolicima, primjerice ispred kafića ili na balkonu nije nikakav novi svjetski hir već praksa koja se prenosi s koljena na koljeno.

Škodi li to bebi?

Skandinavci su u svježem zraku prepoznali mnogobrojne dobre stvari kojih se ne žele odreći, pa čak ni na vrlo niskim temperaturama. Zato što smatraju da:

  • bebe koje spavaju vani rjeđe obolijevaju od prehlade, gripe i drugih virusa
  • bebe koje spavaju vani, čvršće spavaju
  • bebe koje spavaju vani od ranih dana kasnije lakše podnose hladnoću
  • bebe koje spavaju na svježem zraku imaju aktivne roditelje. Kasnije postaju djeca koja više vremena provode na otvorenom u igri, a kad odrastu i sami postaju aktivni.
  • provođenje vremena na svježem zraku doprinosi i boljem psihičkom stanju djece i odraslih.
  • bebe koje spavaju vani kasnije lakše zaspe na novim mjestima
  • bebe koje se izvodi van od najranijih dana povezuju se s prirodom

Bebi nije hladno?

Primjerice, u Finskoj Ministarstvo zdravstva svim majkama preporuča da bez obzira na godišnje doba, bebe spavaju u kolicima na svježem zraku. Nakon što beba navrši dva tjedna s njom se može početi izlaziti na svježi zrak i postepeno povećavati vrijeme provedeno vani. Ali, postoji jedno pravilo kojeg se svi moraju pridržavati. Bebe koje borave na svježem zraku moraju biti jako dobro obučene,  zabundane u toplu vunenu odjeću. Obavezna je i topla vreća za spavanje bez koje se ne izlazi iz kuće.

Ista praksa i u jaslicama

Praksa spavanja u kolicima na svježem zraku nastavlja se i u jaslicama. Stoga, u Skandinaviji nije neuobičajeno vidjeti da odgojitelji/ce djecu ostavljaju vani dok oni/e u zatvorenom prostoru ispijaju čaj. Na sjeveru, i vrtići funkcioniraju na sličan način. Svaka prilika, bez obzira na niske temperature koristi se za boravak i igranje na zraku.