Med je namirnica koju ljudski rod koristi od pamtivijeka kao hranu, ali i kao lijek. Iako je iznimno hranjiv i ima ljekovita svojstva, med treba uvesti u dječju prehranu tek nakon navršenih godinu dana života bebe.

 

Med se nekoć koristio u dječjoj prehrani i medicini kao izvor ugljikohidrata kako bi beba brže dobila na kilaži, no to više nije slučaj. Prema preporuci Američkog društva pedijatara (AAP), bebama do godine dana života ne smije se davati nepasterizirani med zbog opasnosti od botulizma, kao ni prerađena industrijska hrana poput pahuljica gdje je med jedan od sastojaka.

 

Trovanje hranom koje izaziva paralizu

 

Botulizam je rijetka ali teška bolest uzrokovana nervnim toksinom kojeg proizvode bakterije Clostridium botulinum. Dojenački crijevni botulizam, vrsta trovanja hranom, razvija se ukoliko su spore prisutne u crijevima djeteta. Premda je vrlo rijedak, s manje od 100 slučajeva oboljelih godišnje (podaci vrijede za Ameriku), može izazvati paralizu i završiti smrtnim ishodom te ga treba izbjegavati u prehrani za bebe starosti do godine dana, piše Livestrong.com.

 

Spore botulizma nalaze se svuda u prirodi, no med je namirnica u kojoj je pronađeno mnogo više spora nego u bilo kojoj drugoj hrani. Spore se mogu pronaći i u drugim prirodnim zaslađivačima poput javorova i kukuruznog sirupa, ali i u prašini, što ide u prilog činjenici da je riječ o vrlo rasprostranjenom toksinu.

 

Odraslim ljudima ne može naškoditi ta mala količina toksina iz meda, no u beba može izazvati botulizam. Bebin nerazvijeni probavni sustav omogućava sporama botulizma iz meda da rastu, razmnožavaju se u crijevima i proizvode toksin. Probavni sustav starije djece i odraslih onemogućava razvoj spora.

 

Simptomi dojenačkog crijevnog botulizma

 

Prvi simptom dojenačkog botulizma je zatvor. Beba oboljela od botulizma je letargična, teško i otežano sisa i guta, ima slabiji mišićni tonus i tiho plače. Ovi znakovi mogu ukazivati na to da je riječ o paralizi mišića koju su izazvali toksini blokirajući protok živčanih impulsa. Ako se ne otkrije na vrijeme i ne liječi, paraliza će zahvatiti limbički i respiratorni sustav.

 

Istraživanje je pokazalo da oko 10% uzoraka meda u SAD-u sadrži spore botulizma. Zagrijavanjem meda ubijaju se spore botulizma pa se pasterizirani med smatra sigurnim. Međutim, kako biste bili 100% sigurni da svog mališana ne izlažete opasnosti, stručnjaci preporučuju da se med izbjegava u bebinoj prehrani sve do prvog rođendana.

 

Srećom, bolest je vrlo rijetka zahvaljući informiranosti i oprezu roditelja, kao i sve boljim i čišćim tehnikama obrade hrane.