Svaka se mlada majka barem jednom našla u situaciji u kojoj joj, zbog velikog broja svakodnevnih obaveza, imunitet i otpornost organizma jednostavno padnu. Iscrpljenost zaista često može rezultirati prehladama, virozama, ali i gripom. I dok je majkama u tom trenutku glavna briga kako što prije ozdraviti i posvetiti se svojemu mališanu, kod mnogih se javlja i dvojba – smiju li za vrijeme trajanja bolesti dojiti? Budući da je cijelo tijelo oslabljeno virusom, postoji li opasnost da se dijete putem majčinog mlijeka također zarazi? Stručnjaci kažu kako razloga za zabrinutost ipak nema.

Samo iznimne situacije

Liječnici napominju kako su slučajevi u kojima je dijete zaraženo putem majčinog mlijeka zaista rijetki. Postoji tek nekoliko ozbiljnijih i kroničnih bolesti koje se mogu svrstati u ovu kategoriju, no niti jedna se ne odnosi na gripe ili viroze koje su relativno brzo prolazne. Stoga se preporuča da u ovom periodu nastavite dojiti bez straha da će se bebica također razboljeti. U slučaju da se radi o bolesti koja zahtijeva uzimanje određenih lijekova, poput antibiotika, imajte na umu da vam liječnik može prepisati lijek koji neće imati utjecaja na mlijeko. Većina lijekova koji se danas mogu pronaći na tržištu kompatibilni su s procesom dojenja te ne stvaraju neželjene posljedice.

Trovanje hranom i želučane viroze

Kod trovanja hranom, majke također ne bi trebale imati razloga za posebne mjere oprez prilikom dojenja, te bi se ono trebalo nastaviti. Dok god su simptomi vezani isključivo za probavni trakt, opasnosti za dijete nema. Niti neugodne crijevne viroze ne uzrokuju bakterije koji bi na bilo koji način mogle doći do majčinog mlijeka i na njega utjecati. Da, velika je vjerojatnost kako ćete se tijekom trajanja bolesti jedva ustati iz kreveta, no zapamtite kako nije vjerojatno da će isto  zadesiti i vašeg mališana.

Prevencija

Iako majčino mlijeko ne predstavlja rizik od prenošenja gripe ili viroze, opasnost leži u činjenici da je tijekom dojenja beba u vašoj neposrednoj blizini, te postoji velika mogućnost da se bolest prenese kapljičnim putem, odnosno zrakom. Stručnjaci savjetuju na koji način možete nastaviti dojiti, a istovremeno smanjiti rizik od izloženosti mališana virusima.

  • Pranje ruku sapunom prije svakog kontakta s djetetom najbolji je početak prevencije. Upravo vaše ruke dolaze najviše u kontakt s ustima prilikom kašlja, te je logično da se na dlanovima zadržava velik broj bakterija i virusa.
  • Zaštitite usta i nos. Kada je beba prilikom dojenja u neposrednoj blizini vašeg lica, poželjno je preko njega staviti gazu ili komad tkanine dok traje proces dojenja. Kod kašljanja i kihanja tako nećete imati automatski refleks stavljanja ruku ispred usta i nosa.
  • Komad čiste tkanine položite i na sebe, na mjesto gdje ćete smjestiti bebu prilikom dojenja, te tako izbjegnite izravan kontakt kožom.
  • Dok simptomi bolesti u potpunosti ne nestanu, izbjegavajte dijeljenje kreveta, jastuka ili pokrivača s djetetom.

Što kada je dijete bolesno?

Kada je riječ o obrnutoj situaciji, te dijete prvo pokazuje znakove prehlade ili viroze, dojenje je itekako poželjno te nema potrebe za određene nadopune prehrani u svrhu bržeg ozdravljenja. Upravo je majčino mlijeko najbolji lijek kod „običnih“ prehlada, budući da bebu drži sitom, ali i sprječava moguću dehidraciju kod povišene temperature. Kada je dijete bolesno ponekad je teže dojiti na prirodan način, te liječnici savjetuju da ga za vrijeme trajanja bolesti hranite mlijekom na bočicu, koja često olakšava mališanu ovaj proces.