Proteini, poznati i kao bjelančevine, su hranjive tvari od iznimne važnosti za pravilan rast i razvoj djeteta.

Radi se o vrlo složenim molekulama sastavljenim od osnovnih jedinica – aminokiselina. Naš organizam razgrađuje proteine do aminokiselina, koje tada koristimo kao gradivni element u našem tijelu. Aminokiseline mogu biti esencijalne ili neesencijalne. Esencijalne aminokiseline moramo unositi svaki dan u organizam jer bez njih ne možemo i svaki manjak unosa vrlo brzo narušava rast i razvoj djeteta.  Proteini su nam potrebni za izgradnju i obnovu tjelesnih stanica, rast i razvoj, te podmiruju dio energetskih potreba, iako nisu primarni izvor energije.

S obzirom da dojenčad i mala djeca rastu više nego odrasli, oni zahtijevaju i veći unos proteina kad je prehrana u skladu s potrebama organizma.

 

Majčino mlijeko – najbolji izvor proteina u prehrani beba

Za dojenčad je najvažniji izvor proteina majčino mlijeko koje za nas ljude kao vrstu, sadrži sve esencijalne aminokiseline potrebne djetetu, u idealnom omjeru i količinama.

Sastav majčina mlijeka mijenja se ovisno o dobi djeteta zato što su potrebe djeteta tijekom njegova rasta i razvoja različite. Ključni sastojak koji se mijenja upravo su proteini.

Sanja Dumbović, magistra nutricionizma, ističe kako majčino mlijeko u početku sadrži više proteina jer su oni potrebni djetetu zbog ubrzanog rasta, a kasnije se količina proteina u majčinu mlijeku smanjuje jer rast djeteta usporava. Drugim riječima, proteini iz majčina mlijeka najbolji su za bebu, jer je njihova kvaliteta toliko visoka da se njihova količina savršeno prilagođava dobi i potrebama djeteta u svakoj razvojnoj fazi.

 

Početak dohrane i unos proteina

Osim majčina mlijeka, odličan izvor proteina su meso, riba, jaja, žitarice, mahunarke i orašasti plodovi. Žitarice ne sadrže sve potrebne esencijalne aminokiseline, i nedostaju im baš one kojih u mahunarkama ima. Upravo iz tog razloga se smatra da je najbolje kombinirati žitarice i mahunarke, u slučaju da se ne jedu meso, jaja, riba. Nedostatak esencijalnih aminokiselina u nekim namirnicama biljnog porijekla je i glavni razlog zašto vam stručnjaci neće preporučiti za Vaše dijete veganski tj. vegetarijanski način prehrane, posebno u dojenaštvu i ranom djetinjstvu.

U dobi između 4 i 6 mjeseci, potrebe dojenčadi su veće nego što ih samo mlijeko može zadovoljiti, pa je upravo to vrijeme kad se preporuča da započnete s dohranom. Pedijatar je taj koji će redovitim mjesečnim pregledom djeteta odrediti kada je baš najbolji trenutak da Vaše dijete počne s dohranom. I tijekom dohrane dojenje je i dalje iznimno važno, odnosno važno je sve dok dijete ne počne jesti dovoljne količine mesa za ručak. Najbolje je svaki obrok završiti podojem kako bi se zadovoljile dnevne potrebe za proteinima.

 

Važnost proteina za dugoročno zdravlje djece

Medicinski stručnjaci i istraživači smatraju da su proteini najvažnije hranjive tvari, ne samo za rast, već i za zdravlje i razvoj djeteta. One doprinose izgradnji tijela, mišića, pa čak i mozga djeteta, pomažu u smanjenju rizika od razvoja alergija.

Toliko su važni da, kažu, kvaliteta i količina bjelančevina koje dijete dobiva u ranoj dobi mogu utjecati na njegovo buduće zdravlje.

Znanstvenici smatraju da proteini u majčinu mlijeku imaju ključnu ulogu u smanjenju rizika od prekomjerne tjelesne težine kasnije u životu. Također su važni za postizanje optimalnog rada imunosnog i probavnog sustava vašeg djeteta.

Ukratko, proteini u majčinu mlijeku imaju ključnu ulogu u oblikovanju budućeg zdravlja vašeg djeteta.

 

Dnevni preporučeni unos proteina kod beba i male djece

Prehrambeni preporučeni unos (DRI – dietary reference intake) za dnevni unos dojenčeta u dobi između 6 i 12 mjeseci je 1g/kg tjelesne mase, a od 1. do 3. godine 0,87g/kg tjelesne mase, neovisno o spolu. Naravno, beba od 6 mjeseci ne može niti ne mora sve namirnice odmah konzumirati, stoga pogledajte tablicu uvođenja namirnica – KALENDAR DOHRANE.

 

Koje mlijeko odabrati nakon prestanka dojenja?

Dojenjem pružate najbolju zaštitu svom djetetu, no u trenutku kada prestanete dojiti, morate donijeti važnu odluku: koje mlijeko odabrati?

Ta odluka je itekako važna jer je mlijeko i nakon 1. godine života među najvažnijim i najpotpunijim namirnicama u prehrani djeteta, najvažniji izvor proteina, pa je tako djetetu u dobi od 1. do 4. godine potrebno dnevno oko 500 ml mlijeka ili adekvatne zamjene.

U kompaniji Nestlé već više od 50 godina rade istraživanja o majčinu mlijeku, kao zlatnom standardu dojenačke prehrane, i proučavaju njegova jedinstvena svojstva.

Jedan od proizvoda je Nestlé  NAN mlijeko za malu djecu napravljeno prema posebnom patentiranom procesu proizvodnje, OPTIPRO, što znači da posjeduje optimalnu kvalitetu i količinu proteina. Mlijeko je također bogat izvor kalcija pa samim time i neizostavan dio prehrane djeteta.

Nakon dojenja, vaš odabir može biti NAN 3 PRO, prijelazna mliječna hrana za stariju dojenčad od 10. mjeseca nadalje, a može se koristiti i do 3. godine. Sadrži vitamine, minerale, ali i esencijalne masne kiseline koje je potrebno svakodnevno unositi u organizam. Dodane su i posebne dugolančane masne kiseline koje se nalaze i u majčinom mlijeku – omega 3 (DHA) i omega 6 (ARA), kako bi se osigurala potrebna količina tih važnih masti za razvoj djeteta. Također sadrži probiotičku kulturu Bifidobacterium lactis koja je slična bifidobakteriji nađenoj u probavnom traktu dojene djece.

Pročitajte više na www.bebe-nestle.hr

nestle bebe pr proteini