Rođenje djeteta ste sigurno planirali, a jeste li razmišljali o  njegovom prelasku u vanjski svijet? Jeste li razmišljali kako ga želite pozdraviti i provesti one dragocjene prve trenutke? Nedavna istraživanja pokazuju da bebe najbolje reagiraju na kontakt koža-na-kožu s mamom u prvom satu nakon rođenja ili do prvog podoja.

Nevjerojatno, ali čini se da bebe unaprijed očekuju kontakt s mamom odmah po rođenju. Kada se nakon prirodnog porođaja (bez lijekova) bebu ostavi na maminom trbuhu, ona počinje koristiti svoje reflekse kako bi došla do dojke. Kada ju pronađe, obično počinje dojiti unutar prvoga sata. Međutim, ne morate nužno pustiti da se stvari odvijaju tako polagano, možete primiti dijete u položaj kolijevke i ponuditi mu da doji – dijete će znati što treba učiniti.

Prednosti kontakta koža-na-kožu

Bebe koje provode vrijeme s majkom u dodiru koža-na-kožu:

  • Imaju ujednačenije disanje i otkucaje srca
  • Manje plaču
  • Zadržavaju toplinu bolje od beba koje se poliježe u krevetić do majke
  • Bolje i duže doje

Ali rodila sam carskim rezom…

Liječnici sada shvaćaju da je kontakt koža-na-kožu nužnost za novorođenčad, pa pomažu da se to dogodi čak i kada je porod bio kirurški potpomognut. Beba se odmah po porodu smješta na majčina prsa, a liječnici nastavljaju operaciju privoditi kraju. Ako iz nekog razloga idete na carski rez, za svaki slučaj naglasite liječniku koliko vam je važno da s bebom ostvarite kontakt koža-na-kožu odmah po porodu.

Ponekad ipak ovakav prvi kontakt nije moguć

Ako je majci ili novorođenčetu po rođenju potrebno spašavati život, kontakt koža-na-kožu će se odgoditi. Također, ako je majka bolesna, ovu zadaću može preuzeti otac djeteta. Ako je beba bolesna, kontakt je najbolje uspostaviti čim je stanje bebe stabilno. Provođenje vremena u ovom bliskom kontaktu ponekad može zaliječiti emocionalne rane traumatičnog poroda – i kod mame i kod bebe.

Završava li ovo nakon prvog sata?

Kontakt koža-na-kožu je odličan za bebe bilo koje dobi – nebitno radi li se o bebi staroj nekoliko minuta, dana ili tjedana. Ovo osobito vrijedi za bebe koje imaju poteškoće s dojenjem.

Bebina prva tri mjeseca najbolje je shvatiti kao 4. tromjesečje i pomoći joj da se prilagodi životu van maternice tako što joj stvorite uvjete slične onima koje je imala dok je bila u vašem trbuhu – često ju nosite (koristite marame da si olakšate), redovno ostvarujte kontakt koža-na-kožu te ju dojite na zahtjev.