Nadzire li se jednostavno i efikasno rješenje za djecu koja pate od ekcema? Sudeći po najnovijim istraživanjima – da. A rješenje je nešto vrlo jednostavno, jeftino i nadohvat ruke svima. Riječ je o najobičnijem vazelinu. Vazelin je smjesa tekućih i čvrstih ugljikovodika, polučvrsta, prozirna, žuta ili bijela. Kemijski je vrlo sličan mastima, ali veće čvrstoće, pa se stoga često koristi u medicini i kozmetici.

Ekcem kod djece je poprilično učestao i ima ga i do 20% djece, a nuspojave mogu biti razne i ozbiljne, ali često roditelji koji bi sve učinili kako bi pomogli djetetu potroše poprilične količine novaca.

Atopijski dermatitis najčešći je oblik ekcema i često se javlja kod novorođenčadi. Može potrajati i za cijeli život, ali i nestati s vremenom, pravila zapravo i nema. Često ga se povezuje s alergijom na pelud, astmom, ostalim vrstama alergija, problemima sa spavanjem i težinom.

Istraživanja i prodaja raznih preparata protiv istog ukazuju na potrošnju popriličnih svota novaca kako bi se dijete izliječilo od ekcema. No, rješenje je
možda već spomenuti i jeftini vazelin koji je svima na dohvat ruke. Znanstvenici koji su provodili istraživanje sugeriraju hidratizaciju novorođenčadi vazelinom do dobi od šest mjeseci starosti.

Dermatolog dr. Steve Xu, ističe kako svoje zaključke temelje na istraživanju provedenom 2014. na 124 bebe, gdje su roditelji smanjili rizik od nastanka ekcema za polovicu redovitom hidratizacijom kože beba do šestog mjeseca njihova života. Kožu su hidratizirali barem 5 puta tjedno vazelinom ili čak običnim (ali ne industrijskim) suncokretovim uljem.

Hidratizacija je ključ u tretiranju ekcema

Hidratizacijom kože smanjuje se problem nastanka ekcema, no uglavnom se koža ne tretira tako dugo dok problem već ne nastane, dakle, mogući problem se uglavnom ne sprječava prije nastanka. Hidratizacijom kože kod novorođenčadi pomaže se pri obnavljanju vanjskih slojeva kože koji bi razvili ekcem.

No, bez obzira na to saznanje, i dalje ostaje nepoznanica što zapravo uzrokuje nastanak atopijskog dermatitisa i zašto pojedinci koji ga razviju su skloni razviti alergije ili astmu.

Vazelin kao hidratizirajući kremu u liječenju preporučuje američka Nacionalna organizacija za ekcem kao i američko Društvo pedijatara. Osim što dubinski navlažuje kožu, ne sadrži dodane mirise ili aditive koji su potencijalno štetni i koji bi mogli izazvati dodatne iritacije ili alergije.

Nije svakom novorođenčetu potrebna dodatna hidratizacija

Prije bilo kakve hidratizacije kože svakako se potrebno konzultirati s pedijatrom. Studija je uključivala bebe koju su imale veliki rizik od razvoja atopijskog dermatitisa, dakle ili je jedan od roditelja ili rođaka već ranije razvio bolest, pa se stoga kod svih tih beba već u početku preporučila hidratizacija kože iako još nisu razvili simptome.

Kako bi se potvrdili nalazi studije svakako je potrebno provesti nova i detaljnija istraživanja, no već i ovi rezultati svakako su ohrabrujući i pozitivni jer rješenje za visoko rizične bebe je nadohvat ruke i dostupno svim roditeljima.