U Hrvatskoj, vjerovali ili ne, postoji čak 600 vrsta muha, a najrasprostranjenija je domaća muha. I upravo nam ona u ljetnim mjesecima stvara nervozu jer najmanje što želimo vidjeti je na glavi, nogicama ili rukama naših bebica. Osim što su naporne svojim zujanjem, upornim oblijetanjem oko klinaca one su odbojne jer su prenosnici i nekih zaraznih bolesti. Već neko vrijeme, na forumima i društvenim mrežama puno roditelja traži savjete kako se riješiti dosadnih muha, bez korištenja agresivnih sredstava koje ne žele koristiti u blizini svoje bebe. Mi smo pronašli neke dobre trikove zbog kojih će muhe bebino društvo zaobilaziti u velikom luku.

Trik s kovanicom

Zapeo nam je za oko jedan zanimljiv trik koji uistinu pali, a sve što vam za njega treba je najlonska vrećica, malo vode, konopac i nekoliko kovanica. Vrećicu napunite vodom do pola, ubacite u nju kovanice i zavežite sve skupa ispred ulaznih ili balkonskih vrata ili prozora. Svjetlost koja će se reflektirati kroz vodu odbit će muhe, a kovanice će se muhama činiti kao “živa” prijetnja.

Začinsko bilje

Korištenje agresivnih sredstava protiv insekticida možete izbjeći i začinskim biljem. Predlažemo da uzmete nekoliko grančica ružmarina te nekoliko suhih listova lovora razmrvite i stavite u zdjelice. Stavite ih u kuhinju pored kante za smeće, u dnevni boravak tj. bilo gdje se sakupljaju muhe. Ružmarin i lovor imaju intenzivan miris koji bebici neće smetati, a i osvježit će prostor. U teglice koje će staviti oko kuće, na prozor ili balkon možete zasaditi i nekoliko biljaka lavande ili bosiljka. Imaju ugodan miris, lijep su ukras i što je najvažnije uspješno tjeraju dosadne letače.

Muškatni oraščić

Predlažemo da isprobate i trik s muškatnim oraščićima koji se pokazao odličnim u rastjerivanju muha. Otprilike 20 do 30 komada muškatnih oraščića zabodite u jabuku te tako dekoriranu stavite je na sredinu stola. Miris oraščića muhe nikako ne podnose. Efikasnim su se pokazala i eterična ulja mente koja između ostalog prostoru u kojem boravite sa svojom obitelji daju svježinu te ugodan miris. Ako vam je dosta lopatica za muhe, skupih sredstava protiv insekticida predlažemo da isprobate neke od ovih trikova.

Lijekovi iz kućne radinosti! Kako pomoću prirodnih metoda tretirati ubode insekata kod djece?