Rezultati najnovijih studija govore kako upotreba antibiotika u prvih 12 mjeseci djetetova života povećava mogućnost nastanka atopijskog dermatitisa kod djece za 40%. Također, studija navodi kako svako sljedeće korištenje antibiotika povećava rizik za nastanak atopijskog dermatitisa za 7%. Atopijski dermatitis čest je oblik upale i iritacije kože. Obično se javlja kod male djece koja su sklonija alergijama, najčešće oko trećeg mjeseca života, a pogađa oko 10-20% djece širom svijeta. Poznat je još kao ekcem, neurodermitis i endogeni ekcem.

U istraživanje je bilo uključeno 20 slučajeva kod kojih je postojala poveznica između izloženosti antibioticima još za vrijeme trudnoće i u prvoj godini života s kasnijim nastankom dermatitisa. Istraživači su ispitivali mogućnost nastanka upale kože zbog korištenja antibiotika u ranoj dobi djetetova života.

Zaključci istraživanja donose povezanost između korištenja antibiotika i nastanka atopijskog dermatitisa, no ne povezuju ga i s korištenjem u pretporođajnoj fazi.

Dr. Teresa Tsakok, jedna od autorica studije ističe kako je jedino logično objašnjenje povezanosti ovih dvaju faktora postojanje širokog spektra različitih antibiotika čije djelovanje mijenja mikrofloru crijeva i na taj način mijenja sam imunološki odgovor djeteta te omogućava razvoj alergijskih bolesti.

Bolje razumijevanje ovog složenog odnosa međudjelovanja antibiotika i nastanka alergijske bolesti prioritet je za liječnike i zdravstvene istraživače. Utvrđivanje poveznica između antibiotika i atopijskog dermatitisa imalo bi dalekosežne posljedice na zdravlje djece.

Kao i kod drugih istraživanja, zaključke ove studije treba uzeti s oprezom. Iako su čvrsti, dokazi studije nisu u potpunosti potvrđeni te će biti potrebno još naknadnih ispitivanja.

Roditelji nikako ne bi smjeli odbiti liječenje antibioticima ako je tako sugerirano od strane liječnika i neizbježno, ali svakako dobro je imati na umu spomenute moguće posljedice.

 

Istraživanje je provela Zaklada Guy’s i St. Thomas’ NHS iz Londona.