Dolazi beba i treba nabaviti opremu – kolica, krevetić, nosiljku, stolicu za hranjenje, autosjedalicu, jastuk za dojenje i podlogu za prematanje. Treba kupiti i odjeću, posteljinu i dekice, toplomjer, kadicu, termometar za vodu, pumpicu za čišćenje nosića. Ukoliko sve navedeno kupujete potpuno novo, troškovi i prije dolaska bebe mogu narasti na 15.000 do 20.000 kuna. A kada vaše malo zlato dođe kući iz rodilišta, mjesečni troškovi više manje svode se na higijenske potrepštine, hranu i eventualno lijekove ako je bebica boležljiva.

Nježnoj i osjetljivoj bebinoj koži neće trebati puno kozmetike niti će se beba jako prljati, no neke su potrepštine neophodne i na njih se troši najviše budžeta. To su: pelene, vlažne maramice, kupke, kremice za guzu, vateni štapići, blazinice, fiziološka otopina. Najveća stavka ovdje su svakako pelene. Kad je hrana u pitanju, bebe koje nisu dojene trebat će adaptirano mlijeko i bočice, a kasnije na red dolaze i razne žitne kašice, sokići, jogurtići i mliječni deserti.

Koliko i kako se može uštedjeti na higijenskim potrepštinama i hrani u prvih godinu dana?

Kad su kozmetika i hrana u pitanju, važno je kupovati provjerene i svježe proizvode. Uvijek treba imati na umu da su to tvari koje se unose direktno u bebin organizam, pa hranu i kozmetiku nećete razmjenjivati i posuđivati od drugih. Stoga je najbolji izvor uštede učlanjenje u razne klubove i programe vjernosti gdje kao član ostvarujete razne pogodnosti u vidu akcija na potrepštine za bebu.

Izračunali smo koje se uštede mogu ostvariti u prvoj godini bebina života, na neke od najtraženijih i najskupljih proizvoda za bebe.

Pelene
Ako beba u početku dnevno troši i do 12 pelena, a prije prvog rođendana oko 6 pelena dnevno, to je u prosjeku 9 pelena dnevno. Na godišnjoj razini to je 3.285 pelena ili oko 32 paketa. To znači da ćete samo na pelene potrošiti u prvoj godini gotovo 5.000 kn. Stoga je svaki popust kroz programe vjernosti dobrodošao. Samo za primjer, članovi BIPO kluba tijekom cijele godine ostvaruju 10% popusta na cjelokupan baby asortiman, što u slučaju pelena može biti značajna ušteda.

Vlažne maramice, vateni štapići, blazinice
Vlažne maramice kupovat ćete svaki treći dan, pa je neka procjena troškova na gore navedene potrepštine oko 200 kn mjesečno ili 2.400 kn godišnje. Programi vjernosti svakog mjeseca nude popuste na određene higijenske potrepštine u čemu će vas redovito obavještavati preko svojih letaka. Popusti se kreću od 10, pa sve do 40% na određene artikle.

Kremice i kupke
Kremice i kupke za bebe također mogu doseći trošak od 200 kn mjesečno, odnosno 2.400 kn godišnje. Uz popust, ovaj trošak također se može smanjiti i nekoliko stotina kuna godišnje.

Adaptirano mlijeko
Ako beba u prvoj godini pije između 450 i 900 ml adaptiranog mlijeka dnevno, na godišnjoj razini samo na mlijeko potrošit ćete oko 5.000 kn. Stoga u klubovima vjernosti vrlo često nude akcijske popuste upravo na hranu za dojenčad i bebe. Članovi BIPO kluba u ovomjesečnom tematskom popustu ostvaruju 25% popusta na svu Nestle dječju hranu (osim mlijeka za dojenčad PRE, 1 i Sensitive). Uz popuste pojedinačnih proizvoda, tako se nudi jedan “veliki” tematski, gdje kvalitetni brandovi za bebe nude sve svoje proizvode po sniženim cijenama.

Žitne kašice, mliječni napitci i deserti
Za ovu grupu proizvoda izračun je napravljen samo na šest mjeseci, odnosno za razdoblje kada beba počinje s dohranom. Prema procjeni, na kašice, sokiće, jogurtiće i druge mliječne napitke i poslastice trošit ćete oko 10 kn dnevno ili oko 1.800 kn do bebina prvog rođendana. Ako beba nije posebno izbirljiva, u letcima i katalozima uvijek ćete pronaći barem nekoliko poslastica po sniženim cijenama.

Ako zbrojimo sve spomenute uštede, kroz roditeljske klubove vjernosti poput BIPO kluba, u prvoj godini bebina života možete uštedjeti od nekoliko stotina, pa do nekoliko tisuća kuna.

A tu si i rođendanski pokloni za 1., 2. i 3. rođendan djeteta te brojna druga iznenađenja za mame i bebe.

A što je s uštedama na odjeći, obući i opremi?

Najveće uštede mogu se zapravo napraviti na odjeći i obući koju bebe brzo prerastaju, odnosno toliko brzo da većina odjeće ostaje gotovo potpuno nova i može se dalje koristiti. U većim gradovima mame odlaze na razne dječje buvljake gdje prodaju, razmjenjuju i poklanjaju dječju odjeću i opremu. One koje nemaju buvljak u svom gradu ili mjestu, dječju robicu i druge stvari mogu razmijeniti putem aplikacije BIPO klub. “Razmjeni ono što ste prerasli za ono što vam treba” – kaže aplikacija svakoj korisnici odmah na početku i upravo u tome joj pomaže.

Nakon što aplikaciju skinete preko Android Google Play ili App Store platforme i napravite brzo i jednostavno svoj profil, odmah možete objaviti svoj oglas ili pronaći ono što vam treba u blizini mjesta vašeg stanovanja. Potom dogovorite razmjenu, a novčiće od uštede spremite za neke druge važnije stvari.