“Priprema, pozor, start!” je knjiga o majčinstvu po mnogočemu drugačija od mnogih slične tematike. Namijenjena je trudnicama i novopečenim mamama koje traže odgovore, savjete i podršku u najturbulentnijem razdoblju svog života. Spomenuta knjiga nudi upravo to, ali pisano iz osobnog iskustva, pitkim jezikom, otvoreno i bez tabu tema. Dijana Polonijo, autorica knjige, napisala je “Priprema, pozor, start!” kada je sama bila trudna i postala majka malene Tare koja danas ima dvije godine.

Kad se ne druži sa svojom Tarom i njezinim tatom s kojima živi u Rijeci, 28-godišnja Dijana upija nova znanja i glavna joj je želja raditi posao koji je ispunjava. Pisanje je oduvijek njezina strast, pa je vlastito iskustvo majčinstva odlučila podijeliti s drugim majkama. Knjigu je počela pisati kao vlastiti dnevnik, a kako je rastao njezin trbuščić, a kasnije i malena Tara, tako su rasli njezini zapisi, odnosno stranice teksta koje je u konačnici uspjela uobličiti u knjigu pod naslovom “Priprema, pozor, start!”. Više o samoj knjizi Dijana Polonijo otkrila nam je u intervjuu.

Kojim se pitanjima, temama i problemima bavi vaša knjiga „Priprema, pozor, start!“?
Glavna misija knjige jest da pomogne novopečenim mamama da se uspješno nose u novoj ulozi – ulozi mame. Teme oko kojih sam se željela bazirati su načini kako da si mama olakša prvu godinu i „preživi” taj najturbulentniji period života. Stručnjaci ističu kako su prve tri godine djetetova života najbitnije za kvalitetan emocionalan razvoj djeteta. A za to je presudna sretna mama.

Kako ste došli na ideju za pisanje knjige, odnosno kako je knjiga nastala?
Za vrijeme porodiljnog dopusta sam imala veliku potrebu ukrasti dio vremena za sebe i posvetiti se svojim hobijima. Međutim, često mi to nije išlo od ruke. Počela sam intenzivno čitati i shvatila sam da mi knjiga uistinu može biti najbolji prijatelj na tom putu. Gdje god se nalazila sa svojom bebom, u trenu kad bi zaspala, ja bih se uhvatila čitanja. Tada sam shvatila da sva literatura o majčinstvu donosi odgovore vezane uz fizičke promjene u trudnoći, a ja sam željela znati više o emocionalnom aspektu tog iskustva. I tako sam počela pisati dnevnik, koji se pretočio u vlastitu knjigu.

Gdje ste se vi informirali o trudnoći i majčinstvu i koje izvore (knjige, medije, brošure i sl.) ocjenjujete najboljima?
Jako pridajem pažnju svim tiskanim i online materijalima vezanim za majčinstvo i psihologiju odgoja. Važan mi je cjelokupni dojam, od vizualnog identiteta, grafičke pripreme, stručnosti tekstova i naravno pristupa. Smatram da u ovo doba „hladne komunikacije“ jako puno znači kada se na nekom portalu osjećate kao da ste dio nečeg većeg, kada uzmete knjigu u ruke i imate dojam da vam se autor obraća svojom toplinom i da to nije samo još jedan komercijalni hit. Definitivno bih izdvojila portal Klinfo.hr zbog prekrasne ideje za online psihološko savjetovalište s Centrom Proventus gdje možete u tren oka dobiti odgovore na pitanja koja vas muče, a možda vam je neugodno podijeliti svoje strahove s nekim iz vlastite okoline. Ringeraja.hr ima divnu mogućnost pratiti razvoj vašeg djeteta po mjesecima, Roda.hr ima lijepo strukturirane tekstove… Od knjiga kao trudničku bibliju bih izdvojila “Što očekivati u trudnoći?”, Eisenberg, Murkoff, Hathaway. I da, definitivno preporučujem Liz Fraser i njezin ”Vodič za modernu mamu”.

Po čemu se „Priprema, pozor, start!“ razlikuje od drugih knjiga o trudnoći i majčinstvu?
Knjiga je razgovornog tona, kad je čitate, imate dojam da pričate s prijateljicom. Iskrena je, možda u nekim dijelovima dotiče bolna područja, ali opet takve stvari se događaju pisala ja o njima ili ne. Ne želim da se zatvaraju oči pred činjenicom da ne postoji savršena mama. Emocionalno je nabijena, i možda u nekim dijelovima feministički nastrojena. Sve u svemu, totalno drugačija od drugih.

Pišući svoju knjigu, vrlo ste detaljno i duboko promislili o majčinstvu u najširem smislu riječi. Što je po vama najvažnije što jedna majka može učiniti za svoje dijete kroz život?
Najvažnije je biti tu. U dobru i u zlu. Bez prtljaga prošlosti i utega budućnosti. Dati djetetu prazan papir i kist da sam naslika svoju životnu sliku. Vaš jedini zadatak je dati toj slici začina koji su besplatni: žličicu nježnosti, dvije žličice strpljenja, 20 g potpore, grančicu razumjevanja i sve dobro zaliti ljubavlju.

Glavna premisa knjige jest da sretna mama znači i sretno dijete. Iako je sreća vrlo širok i relativan pojam, što po vama znači biti sretna mama?
Sretna mama: žena koja brine o svom izgledu, o stanju svog uma, koja je svjesna svih svojih uloga i u nijednoj ne pretjeruje, ostvaruje se na više područja ako ima tu potrebu, radi posao koji voli ili ga bar pokušava naći, nikada ne odustaje od svojih snova, daje se u onoj mjeri u kojoj joj ostaje dovoljno sebe za sebe, zna reći NE, uglavnom je ljubazna i spremna pomoći, pokušava se riješiti loših obrazaca. Jednom rečenicom – žena koja radi na sebi kako bi mogla biti uzor svom djetetu.

Na stranicama http://pripremapozorstart.com spominjete da vaša knjiga razotkriva „mračne zavjese s nekih tema majčinstva“. Koje su po vama tabu tebe vezane uz majčinstvo o kojima se u medijima ili općenito u društvu ne priča?
Evo moje definicijske liste:
– Žena nije nužno “po defaultu” spremna & stvorena za majčinstvo,
– Nije životna želja svake žene imati dijete,
– Nije nužno imati partnera ili biti u braku za kvalitetan odgoj djeteta,
– Postporođajna depresija

Kakve su reakcije čitateljica? Što kažu (buduće) mame?
Komentari su pozitivni, kažu da je knjiga lagana, zabavna i da svemu pristupam s humorom. A opet ima i onih koji zagovaraju pristup da majci broj jedan trebaju biti djeca, a tek onda one same. Meni je to lančano povezano.

Vjerujem da nije lako uz trudnoću, a kasnije i uz bebicu raditi na knjizi. Kako vam je to uspijevalo? Kako je to izgledalo u praksi?
Da budem iskrena, kad bi moja curica zaspala, ja bih se hvatala laptopa umjesto posuđa. 🙂

Kaže se da je biti mama najljepši posao na svijetu. Teško je izdvojiti, ali koji su vama najljepši trenuci s vašom bebom?
Dosta puta se to moglo čuti, ali trenutak kad ugledate svoju bebicu jest takav da zaboravite svu paniku, bolove, porođajne muke. U tom trenu shvatite da niste znali što je prava ljubav. Kad se vaša beba prvi put nasmije i počne vas doživljavati, kad vas uhvati za prstić, prvo puzanje, prvi pokušaji hodanja, ma sve prvo. Zadnje iskustvo koje me gurnulo u suzice jest kad me moja Tara uhvatila za obraze i rekla: “Mama, ljepotice moja!”

Imate li u planu nastaviti sa spisateljskim radom? Kakvi su vam općenito planovi za budućnost?
Već imam novih tema na „lageru“ o kojima želim pisati. Trenutno sam u fazi enormne potrebe za znanjem, pa stalno slušam neke seminare, završila sam dva tečaja u posljednih godinu dana. Vidjet ćemo u kojem smjeru će me to sve odvesti. Jednog dana imati svoj konceptualni studio?!

Baš kao što svojom knjigom želi pomoći drugim ženama da postignu isto, Dijana za sebe doista može reći da je zadovoljna i ispunjena mama. Osim što svome djetetu pruža neizmjerno puno ljubavi, puno se bavi i sobom. Trenutno polazi tečaj web dizajna, a među neostvarenim željama joj je imati malu hacijendu s ogromnom terasom i velikom ljuljačkom na trijemu, izgledati sve mlađe i otići u prvi ženski shopping s Tarom.

No najveća želja od svih ipak je: buditi se sretna svako jutro.

Osvoji knjigu “Priprema, pozor, start!”

Dijana Polonijo jednu čitateljicu Klinfo.hr portala dariva besplatnim primjerkom knjige “Priprema, pozor, start!”.

Dobitnica je…

Kristina Franov, Susedgrad