Bjelančevine u majčinu mlijeku pomažu u sprečavanju pojave alergija!

Alergije su neprimjerene i prekomjerne imunosne reakcije na tvari koje su inače bezopasne (kao što su bjelančevine kravljeg mlijeka). Imunosni sustav greškom prepoznaje bezopasnu tvar kao prijetnju i pokreće burnu reakciju koja izaziva alergijske simptome. Nakon što imunosni sustav razvije preosjetljivost na određeni alergen, imunosni sustav pamti taj alergen i prepoznaje ga. Ako imunosni sustav razvije preosjetljivost, dodir s tim alergenom može dovesti do alergijske reakcije.

Odavno je poznato da su strane bjelančevine (kao što su bjelančevine kravljeg mlijeka) pokretači alergijskih reakcija. Bjelančevine kravljeg mlijeka sadrže znatno veću količinu slijedova alergena od bjelančevina u majčinu mlijeku.

Majčino mlijeko odlikuje se niskim alergenskim potencijalom. Dakle, pomoć u sprečavanju pojave alergija smanjenjem razvoja preosjetljivosti i povećanjem otpornosti još je jedna od velikih prednosti majčina mlijeka.

 

Članak je preuzet sa stranica Bebe Nestlé – www.bebe-nestle.hr gdje možete saznati više informacija o dojenju.

Pratite Bebe Nestlé Facebook profil u Tjednu dojenja i sudjelujte u nagradnim igrama!

tjedan dojenja 2015 nestle