Dolazi nam doba ljetovanja i putovanja kada će mnoge bebice i mališani po prvi puta vidjeti more, posjetiti rođake ili se zaputiti još i dalje, izvan Lijepe naše. Mnogim roditeljima vrlo je teško putovati s bebom, posebno ako nemaju (veliki) automobil, zbog opreme koju je potrebno nositi sa sobom.

U Hrvatskoj postoji nekoliko hotelskih lanaca, posebno onih koji su specijalizirani za obiteljski odmor, koji nude najam opreme za bebu, neki besplatno, a neki uz nadoknadu. No što je s obiteljima koje ne odsjedaju u tim hotelima?

Prvaci u smišljanju poduzetničkih ideja koje rješavaju probleme – Amerikanci, već odavno imaju niz tvrtki koje se bave iznajmljivanjem opreme za bebe i djecu. Kako to funkcionira?

Tvrtka, primjerice, ima podružnice diljem SAD-a. Kad se obitelj zatekne na nekoj od lokacija, jednostavno nazove poslovnicu tvrtke, naruči potrebnu opremu, njihovi zaposlenici je dostave i ponovno dođu po opremu prilikom odlaska obitelji. Iznajmiti se može gotovo sve što bebi treba za zadovoljan i opušten odmor: krevetić, vrtić za igranje, stolicu za hranjenje, kolica, autosjedalicu, kolica za trčanje, kolica za bicikl, sjedalicu za bicikl, ljuljačku, igračke, baby monitore…

Cijene najma su od 30 do 70 dolara po tjednu, odnosno od 150 do 350 kn (ovisno o skupoći same opreme).

Narudžba se može napraviti online i prije samog putovanja kako bi si obitelj što bolje isplanirala koje će stvari sami nositi, a koje će iznajmiti.

Iznajmljivanje opereme za bebe i djecu već godinama je moguće i u Italiji, Španjolskoj i drugim razvijenim europskim zemljama s dugom turističkom tradicijom. Iako i Hrvatska sebe voli ubrajati u takve zemlje, mi još uvijek nemamo ni jednu tvrtku koja bi pružala takve usluge.

Inače, neke tvrtke u inozemstvu imaju vlastitu opremu koju održavaju i čiste, a neke tvrtke surađuju s roditeljima na lokalnim područjima s kojima imaju potpisane ugovore i koji odrađuju na terenu posao za tvrtku te ugovorno garantiraju da je oprema održavana, čista i sigurna za najam i korištenje.

Ovo je samo jedna od dobrih ideja za pokretanje vlastitog biznisa. Potražnja očito postoji, stranci možda već i računaju na ovu uslugu u Hrvatskoj, a sada se samo još treba naći poduzetnička dušica koja bi i ovu uslugu ponudila našim dragim gostima.