BLW metoda hranjenja (Baby-led weaning) odnosno “Beba vođa dohrane” odnosi se na samostalno hranjenje bebe od samih početaka dohrane. Dakle, beba se ne hrani žličicom, ne jede kašice, nego joj se serviraju komadići hrane primjerene veličine koje ona sama može uhvatiti prstićima i zatim staviti u usta. Dakako, bebama se daje hrana primjerena za njihovu dob što je iznimno važno za pravilnu prehranu od samih početaka dohrane.

Ako se pogleda unatrag kroz stoljeća, ova metoda hranjenja i nije nešto novo, odnosno ne može se smatrati nus-proizvodom današnjeg, modernog društva. Majke su stoljećima na ovaj način dohranjivale svoju djecu. Promjene i uvođenje kašica te hranjenje na žlicu po preporuci pedijatara započinje otprilike u 1970-ih godinama 20. stoljeća, a uglavnom se odnosilo na Zapadni svijet. Tada ova metoda polako pada u zaborav, no danas je ponovno itekako aktualna.

Mnogi roditelji počinju koristiti ovu metodu bez da znaju da je riječ o metodi ili da su uopće informirani o njezinu postojanju. Najčešće je tu riječ o roditeljima koji započinju dohranu s drugim ili trećim djetetom. Poznato je da djeca vole kopirati stariju braću i sestre pa u ovom slučaju kada pred sebe dobiju hranu jednostavno rade isto što i oni – prstićima uzimaju hranu i započinju s hranjenjem.

Kako započeti s BLW metodom dohrane?

Ako ste odlučili da je ovo prava metoda za hranjenje vašeg djeteta, pokušajte dijete hraniti u isto vrijeme kada i vi jedete. Iz početka će biti zbunjeno i neće mu biti jasno što se zapravo događa, no s vremenom će shvatiti kada je vrijeme za obroke i kopirati primjer odraslih koji također jedu u isto vrijeme kada i dijete. Svakako djetetu prilagodite veličinu hrane kako bi je moglo primiti prstićima, ali i prožvakati, dakle tzv. dječji finger food. Kod djece koja tek započinju s dohranom, dakle imaju oko 6 mjeseci starosti, pincetni hvat još nije razvijen i nisu sposobna samostalno podignuti i prenijeti u usta primjerice sitno narezane komadiće tikvice, stoga je za njih svakako primjereniji veći komad koji mogu obuhvatiti cijelom šakom.

Vrlo jednostavno, pred dijete, koje se nalazi u svojoj sjedalici za hranjenje, stavite komadiće hrane. Neka ih gleda, proučava, gnječi, liže. S vremenom će staviti pokoji komadić u usta i shvatiti da je to nešto što ima i okus. Djetetova znatiželja prirodno ga tjera na istraživanje i tako će biti sa svakom novom hranom i namirnicom. Dijete će poželjeti okusiti što je to, a ona kroz neko vrijeme i početi jesti.

U početku, normalno je i očekivano da će se dijete uglavnom samo igrati hranom ili je promatrati. Ponekad će možda i uhvatiti komadić te ga lagano lizati ili gnječiti. U počecima dohrane, dojenje ili adaptirano mlijeko još uvijek je ionako glavni način prehrane, stoga dok dijete u potpunosti ne prihvati prvo jedan, a s vremenom i u odgovarajućoj dobi više obroka, potrebno je nastaviti s mliječnim obrocima.

Koje su pozitivne strane BLW metode dohrane?

Ova metoda dohrane daje bebama mogućnost da samostalno istražuju hranu. Što znači da od samih početaka imaju mogućnost istraživanja različitih tekstura. Roditelji koji su isprobali ovu vrstu dohrane smatraju kako su njezine prednosti mnogobrojne i navode kako bebe nakon početnog čuđenja, pojedu sve što im se servira te ne odbijaju određene vrste hrane. Osim toga, na ovaj način pred djecu je servirana zdrava hrana prilagođena njihovoj dobi. Roditelji također vole istaknuti i uštedu na vremenu koje se inače izgubi na pripremu kašica.

Postoje li negativne strane BLW metode dohrane?

I najzagriženiji zagovornici ove metode ne mogu poreći dugotrajno čišćenje koje predstoji nakon djetetova (svakog) samostalna obroka. U početku dok dijete ne prihvati hranu kao nešto što se jede, a ne gnječi i baca, mnogo hrane tijekom svaka obroka se baca i završi na podu, pa i na zidu i drugim nepoželjnim mjestima.

Osim toga, pojedina djeca imaju problema sa žvakanjem hrane bogate željezom, posebice mesa. Stoga, tu je potreban oprez.

Kada se dijete hrani žlicom, roditelji lako kontroliraju količinu koju dijete pojede, kada se hrani samo, ponekad je teško procijeniti koju količinu zapravo pojede, a koliko je završilo na podu.

Što ako se beba počne gušiti?

Normalno se brinuti da bi se beba mogla zagrcnuti većim komadom hrane. Zagovornici ove metode smatraju kako zabrinutost nije potrebna te da je beba s mogućnošću samostalnog sjedenja sposobna prožvakati hranu. Također smatraju kako beba s obzirom na to da je “sama sebi vođa dohrane” samostalno odlučuje kada i koju količinu će staviti u usta, dakle, kada je sama spremna pa je rizik od gušenja minimalan. No, svakako, bebu i dijete nikad ne smijete ostaviti same za vrijeme hranjenja.

Da li je BLW metoda dohrane pogodna za sve bebe?

Većina roditelja čije su bebe bile isključivo dojene smatra kako je ova metoda dohrane samo prirodni produžetak procesa dojenja. Osim toga, ne postoji niti jedan razlog zašto djeca hranjena na bočicu ne bi jednako dobro prihvatila ovaj način dohrane.

Kada je potreban oprez?

Posavjetujete se s pedijatrom prije uvođenja ove metode ako:

– u obitelji imate alergije na hranu, bolesti probavnog sustava i/ili intoleranciju na hranu članova obitelji

– ako beba ima problema s dizanjem predmeta odnosno u ovom slučaju hrane i prenošenjem iste u usta

– ako je vaša beba rođena kao nedonošče

Ovu metodu dohrane podržava i preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), te odjel za zdravlje Europske unije.