Porodiljni je dopust završio i mama se prvi put mora odvojiti od svoje bebice i nastaviti s poslom. Ovo, ionako emotivno, razdoblje odvajanja prati i odluka o daljnjem čuvanju djeteta za vrijeme radnog vremena. Ukoliko baka servis nije opcija, preostaje upis u jaslice odnosno vrtić ili povjeravanje djeteta teti čuvalici.

Teta čuvalica

Ukoliko je riječ o maloj bebi, teta čuvalica zasigurno je bolja opcija. Osjećat ćete se sigurnije ako znate da je vašem djetetu neprestano dana pažnja i da se nalazi na poznatom teritoriju, među svojim igračkama i prostorijama na koje je naviknuto. Ukoliko se dijete skida s pelena ili s bočica i duda varalica, odnos jedan na jedan smanjit će napetost i stid koji bi prisustvo druge djece moglo izazvati.

Čak i kad se radi o starijoj djeci, tete čuvalice ponekad su jednostavnija opcija jer se na njih možete osloniti pri potrebi za odlaskom liječniku ili razvoženju na djetetove aktivnosti.
Teta čuvalica prilagodit će se djetetovim potrebama, a uvelike su smanjene mogućnosti za obolijevanje od čestih i zaraznih vrtićkih bolesti.

Ipak, pronalazak dobre tete čuvalice roditeljima ponekad može zadati glavobolju jer u moru oglasa i servisa za čuvanje, teško je procijeniti je li neka osoba kompetentna za brigu oko vašeg pačića.

Najbolja je opcija raspitati se kod prijatelja i poznanika i unajmiti osobu koju vam je netko blizak preporučio i za koju vam može garantirati. Na taj ćete način izbjeći zapošljavanje neiskusne osobe koja s djecom nema ili ima relativno malo iskustva.

Roditelje štiti i izmjenjeni zakon o dadiljama koji nalaže da dadilje trebaju imati registriranu djelatnost te je voditi u skladu s gospodarskim zakonima. Ukoliko nisu upisane u obrtni registar i imenik dadilja, prijeti ima kazna do 15 000 kn. Ovim se zakonom pokušava spriječiti nelegalni rad te potaknuti samozapošljavanje i žensko poduzetništvo, a roditeljima osigurati educiranu dadilju.

Angažiranje  dadilje koštat će vas od 1200 do 1800 kn mjesečno, a pronaći ih možete na slijedećim stranicama: Čuvalica.hr, Dadilje.info, Hrvatska udruga dadilja.

Dijete svakako upoznajte s budućom dadiljom i promatrajte njihov odnos. Djeca vrlo brzo shvate odgovara li im netko ili ne, a i sami ćete biti mirniji ukoliko primjetite da se s vašim djetetom postupa onako kako biste željeli.
Najveći su nedostaci ovakve vrste čuvanja smanjenost interakcije s drugom djecom što se u školskoj dobi može pokazati kao problem te novčani izdaci koji su znatno veći nego kod djece koja borave u vrtićima.

Jaslice i vrtić

Socijalizacija djece najveća je prednost grupnog čuvanja koje jaslice i vrtić pružaju. Dijete se od najmlađih godina uči funkcionirati uz drugu djecu, poštivati tuđe navike, privatnost i tuđe stvari. Zajedničko igranje, objedovanje i spavanje mali su rituali koje  usvaja kao zdrave navike, a kasnije se lakše nosi sa rješavanjem razmirica, podjelom poslova i odgovornošću.

Vrtić je najjeftinija varijanta čuvanja djeteta, a osim druženja s drugom djecom i zajedničkim odgojnim i zabavnim aktivnostima, dijete će dobiti i nekoliko uravnoteženih obroka na dan. Cijene državnih vrtića određuju lokalne zajednice, a privatni su uglavnom duplo skuplji od državnih.

Kroz igre i pjesmice, naučit će se  osnovnim pravilima ponašanja, izgradit će odnos prema prirodi, kvalitetnoj igri i naučit će se izboriti za vlastite potrebe i uvjerenja.

Minusi vrtićkog čuvanja su česte zaraze, posebno u samim počecima odlaska u vrtić. Najčešće dječje zarazne bolesti dobivaju se upravo u velikim skupinama djece, a prenijeti se mogu i na ostatak obitelji. Ponekad će dijete češće biti bolesno nego zdravo pa je samim time njegovo čuvanje opet dovedeno u pitanje jer ćete se morati snalaziti uz pomoć bake ili uzimajući dopust.

Neće svako dijete biti oduševljeno vrtićem pa će vas okrivljavati za ostavljanje i odbijati ostati u njemu. Navikavanje na tetu i drugu djecu može potrajati, a neka djeca će iz dana u dan proživljavati traume zbog odlaska u vrtić.

Koji god način odabrali važno je posavjetovati se s vašim malim “policajcem” koji će vrlo brzo detektirati što mu odgovara, a što ne. Pri tome je potrebno ostati pribran i ne dozvoliti djetetu da manipulira vašim odlukama već zajedno odabrati najbolju opciju za sve.