Prva tri mjeseca bebina života često se nazivaju i četvrto tromjesečje. U prilog tome ide i činjenica da postoje studije koje pokazuju kako na bebe u ovom periodu povoljno djeluje oponašanje uvjeta koje su imale u majčinu trbuhu. Jedan od njih je i swaddling ili zamatanje bebe.

Pitate se zašto zamatanje? Ono bebi daje sigurnost i osjećaj koji je imala u majčinoj utrobi. Može se pokretati, ali se nalazi u toplom i ograničenom omotaču koji joj pruža osjećaj sigurnosti i mira. Osim toga zamatanje također onemogućuje nekontrolirane pokrete ruku (tzv. Moroov refleks) koji često znaju uplašiti te probuditi bebu. Bebe koje roditelji zamataju su mirnije i najčešće bolje i duže spavaju. Ako pitate starije generacije sigurno će vam znati objasniti tehniku zamatanja.

Kako zamotati dijete?

Ako vam se sviđa ova tehnika umirivanja djeteta, evo kako možete zamotati svoju bebu:

Možete koristiti posebno dizajniran pokrivač za zamatanje ili običnu tetra pelenu čija će dimenzija ovisiti o veličini vašeg dojenčeta (od 40×40 do 80×80).

– Prostrite tetru na podlogu i gornji kut zavrnite prema dolje. Spustite bebu na tako pripremljen prekrivač. Neka joj gornji rub prekrivača bude u ravnini s ramenima.

– Lijevu stranu prekrivača prevucite preko bebinih prsa i podvucite pod bebin trup, ostavljajući joj drugu ruku slobodnu.

– Presavijte dno deke preko nogu i ako je predugačko ugurajte iza bebina lijevog ramena.

– Ostatak prekrivača koji je ostao s desne strane prevucite preko bebina trupa i podvucite pod bebu. Ostat će vam jedan kraj koji ćete ugurati među slojeve zamotanog prekrivača kako ništa ne bi virilo.

How-to-Swaddle

Ako vam se koraci, čak i uz sliku, čine prekomplicirani pogledajte video i vidjet ćete da je zaista jednostavno umiriti bebu tehnikom zamatanja.

Savjeti:

  • Nemojte bebu prečvrsto povijati, ona se treba moći micati dok je zamotana
  • Zamotanu bebu na spavanje uvijek polegnite na leđa
  • Pobrinite se da u bebinoj koljevci nema nepotrebnih dekica i igrački
  • Pazite na odjeću u kojoj je beba umotana kako ne bi došlo do pregrijavanja – uobičajeno su bodi i štramplice dovoljni
  • Zamatanje može pomoći bebama koje se bore s grčevima
  • Provjerite s bebinim pedijatrom postoji li prepreka zamatanju vaše bebe

Upozorenja:

  • Ne zamatajte bebu ako ima probleme s kukovima
  • Kada se dijete može prevrnuti na trbuh vrijeme je da se prestane sa zamatanjem
  • Zamotana beba neka uvijek spava u istoj prostoriji s vama
  • Zamatanje je tehnika koja je namijenjena dojenčadi, dok onima starijima može štetiti i usporavati pravilan razvoj