Patricia Dunstan, australska violonistica i operna pjevačica, ima osjet sluha ekvivalentan fotografskom pamćenju. Glazbenica tvrdi da je uspjela dekodirati i identificirati pet različitih, ali univerzalnih glasova, odnosno zvukova plača kod novorođenčadi starosti do 3 mjeseca. Tih pet zvukova koriste sve bebe, diljem svijeta, bez obzira na podrijetlo i svaka mama može vrlo lako odgonetnuti što njezina tek rođena bebica treba ili želi.

 

Prema teoriji tajnog jezika beba Patricije Dunstan, tek rođena beba proizvodi tzv. pred-plačne zvukove. Ti zvukovi eskalirat će u pravi gromoglasni plač ako bebina trenutna potreba koju od nas traži nije zadovoljena.

Fonetski zvukovi nazivaju se Dunstan jezik beba ili Dunstan Baby Language, a mogu biti popraćeni i raznim tjelesnim gestama. O kakvim zvukovima govorimo?

Neh – znači “gladna sam/gladan sam”
Owh – znači “umorna sam/umoran sam”
Eh – znači “trebam se podrignuti”
Eair – znači “boli me trbuščić ili crijeva”
Heh – znači “neudobno mi je”

1. Neh

Kad je dojenče gladno, refleks sisanja gura im jezik prema naprijed u usnoj šupljini. Pri tom se zbog istovremene struje zraka proizvodi glas “N”. Tjelesne grimase i geste kojima je popraćeni “Neh” najčešće je pomicanje glave s jedne na drugu stranu, lizanje usnica, sisanje šakica i prstića.

2. Owh

Ovaj zvuk nastaje zbog oponašanja refleksa zijevanja i karakterizira ga okruglasti oblik usana. Nakon što nekoliko puta kaže “Owh”, uslijedit će i ostali znakovi da se bebi spava: trzat će ručicama i nožicama, natezati ušku, savijeti se u luk i trljati si umorne okice.

3. Eh

Bebin trup napinjat će se kako bi izbacio zarobljeni zrak. Prije no što podrigne beba će više puta ponoviti glas “eh”, u naletima i vrlo kratko “eh, eh, eh”. Ovaj zvuk za razliku od ostalih nije dug i spor, već oštriji i kratak. Ako bebica leži, vjerojatno će se zgrčiti. Kada je podignemo, podrignut će, a dio zraka možda se preseli u donji abdomen što će vam bebica reći sljedećim glasom tj. s “Eairh”.

4. Eair

Zarobljeni zrak koji nije izašao u vidu podriga, može ući u crijeva i izazvati nadimanje, neugodu, bolove za bebicu. Bebica će raditi razne grimase i grčiti lišce, tijelo može biti ukočeno, a koljena mogu biti zgrčena prema trbuhu dok bebica grglja zvuk “Eairh”. Promjenom položaja, nježnom masažom ili čvrstim previjanjem može se pomoći novorođenčetu da prevlada i ovu neugodnost.

5. Heh

Glas “H” zvučat će gotovo kao glasni izdisaj kada beba osjeća neku vrstu neudobnosti. Ovdje se radi o senzacijama koji beba osjeća na koži – vruće joj je, hladno joj je, mokra je ili kada je stavimo u položaj s kojim nije zadovoljna.

Patricia Dunstan gostovala je i na Oprah Showu, a na videu možete pogledati kako svaki od glasova zvuči kod nekoliko različitih beba.

Spomenute zvukove ili tajni jezik beba zamjenjuju neki drugi zvukovi nakon 3. mjeseca. Tada bebe počinju gugutati i “brbljati” i na druge načine kazivati roditeljima što im treba ili smeta.