Česti mit o dojenju je da je normalno da ono boli u početku. Čak mame često spominju da im je rečeno da „izdrže“ prvih šest tjedana, pa će biti bolje. Ali ako dojenje boli, nešto nije u redu.

Većina bolnih scenarija počinje zbog nepravilnog položaja. Ponekad je sve što treba samo malo bolje namjestiti mamu ili bebu i uslijedit će ogromno olakšanje. Ako vam je dojenje izuzetno bolno, provjerite hoće li pomoći neki od sljedećih savjeta:

Provjerite svoj položaj

Pobrinite se da je beba cijelim svojim tijelom okrenuta prema vama, a ne samo glavom. Njena bi glavica trebala biti u razini vaših grudi, a njezino tijelo omotano oko vašega. Kada pogledate u dijete trebali biste vidjeti da su mu uho, rame i kuk lijepo poravnati, te da ne treba okretati glavu kako bi primilo dojku.

Naučite kako beba treba pravilno zahvatiti dojku

Kada je bebina glava u razini dojke, stavite svoju bradavicu ispred bebinog nosa i čekajte da beba jako otvori usta i pomalo glavicu zabaci iza, potom joj dojku stavite u usta. Ako beba nije dobro zahvatila, odmaknite ju s prsa te pokušajte ponovo. Bebina brada trebala bi biti priljubljena uz dojku, a nosić ju samo lagano dodiruje (kako bi beba mogla disati). Bebine usne trebale bi izgledati kao popularni „duck-face“. Ako vam se čini da beba „propada“ ili se prečvrsto drži jer nema potporu ispod dojke, poduprite ju rukama ili ručnikom koji ste zarolali ispod nje.

Ukoliko su obrazi vaše primjetno napuhani tijekom dojenja, čujete „mljackanje“ ili su vam bradavice izuzetno bolne nakon podoja, najvjerojatnije trebate poraditi na pravilnom zahvatu dojke.

Vodite brigu o bradavicama

Za neke mame je u prvim tjednima dojenja blaga bol normalna pojava. Tijelo se jednostavno mora naviknuti na proces sisanja s kojim se prije nije susretalo (pogotovo ne svaka dva sata). Ako dojilji koža bradavica popuca ili se razviju blisteri, potrebno je određeno vrijeme da se to zaliječi. Za prvu pomoć kod ovih problema dobri su lanolin, kokosovo i maslinovo ulje – koje treba mazati nakon podoja. Važno je reagirati na prve i najmanje naznake ozljeda, jer će se na taj način smanjiti i vrijeme oporavka od istih.

Boli li možda zbog bebe?

Ponekad djeca imaju oralne anomalije koje mamama dojenje čine bolnim. Nekada su rješenje vrijeme i strpljivost, a nekad su ipak potrebne liječničke intervencije. Razgovor s djetetovim pedijatrom i savjetnicom za dojenje može vam pomoći da pronađete najbolje rješenje za vašu konkretnu situaciju.

Ono što možete učiniti ako od prvih dana imate problem s dojenjem jest da pozovete savjetnicu za dojenje da vas promatra dok hranite dijete, a ona će vam nakon toga reći gdje griješite i kako to možete ispraviti.

Zapamtite, dojenje ne bi trebalo boljeti – ako ipak boli, nemojte trpjeti. Potražite pomoć kako biste dugo mogli uživati u tom predivnom, intimnom i povezujućem činu sa svojom bebom.