Predivno proljetno vrijeme uz pregršt sunca i malo povjetarca jednostavno nas mami da svaki slobodni trenutak provedemo vani na svježem zraku. Duge proljetne šetnje logičan su izbor za roditelje manjih i većih beba.

Ono što je problematično je što više ne postoji opcija „brzinskog“ izlaska iz kuće, kao prije, kada smo pokupili novčanik i ključeve i imali sve što nam treba. S bebama se taj izlazak zna jako zakomplicirati. One mogu biti vrlo potrebite i u kratkom vremenu, a ako ste cijelo popodne isplanirali provesti u šetnji s njima, vjerojatno će vam trebati dosta „opreme“.

Iako ćete prije polaska bebu vjerojatno nahraniti i previti, baš te dvije stvari bit će vam najpotrebnije tijekom šetnje – pelene i hrana. Za svaki slučaj ponesite 2-3 pelene i vlažne maramice koje ćete i mimo presvlačenja koristiti nekoliko puta – za obrisati nosić, usta ili bebine rukice. Osim pelena zgodno je, za svaki slučaj, ponijeti i rezervnu odjeću ukoliko dođe do kakvog „propusta“. Rezervni bodi, hlačice i majčica ne zauzimaju vam puno mjesta, a spriječit će da se morate vratiti kući na presvlačenje nakon već dvadeset minuta.

Ako dojite nemate nikakvih briga kada dijete ogladni, jednostavno ga podojite. A ukoliko je dijete na formuli, morat ćete ponijeti termos bočicu s prokuhanom vodom, u posudici (najbolje već unaprijed odmjerenu) količinu formule i bebinu bočicu iz koje se inače hrani. Kada dijete pokaže znakove gladi, spravite mu bočicu i ponudite da jede. Kada ponovo bude sito, vaša ugodna šetnja može biti nastavljena.

Ako je dijete nešto veće, i već ste mu uveli neke namirnice, svakako možete ponijeti i neko voće ili povrće koje je dijete prihvatilo i ponuditi mu tijekom šetnje – jabuka ili mrkvica rezana na štapiće pravi je pogodak. Djetetu možete ponijeti čak i neke zdrave keksiće, kao npr. one najjednostavnijeg recepta za sve mame kojima manjka vremena – od zobenih pahuljica i banane. Uz ovako finu zakusku ne smijete zaboraviti niti bočicu s vodom – kako za mamu tako i za bebu.

Iako dijete primarno u šetnji upija svijet oko sebe i uči i razvija se upoznajući nove mirise, zvukove i obrise, možete mu ponijeti i najdražu igračku, jer će imajući nešto poznato uza se osjećati mirnoću i sigurnost. Također, ako je upravo u procesu nicanja zubića, osigurajte mu tzv. grickalicu kojom će si bol moći umiriti i tijekom šetnje.

Ono što ne smijete zanemariti, neovisno o dijelu dana kada se šetate s bebom, je zaštita od sunca. Ukoliko suncobranom bebi možete osigurati kontinuirani hlad tijekom boravka vani, ništa vam drugo neće biti potrebno. Ako pak nije tako, lagana pamučna odjeća dugih rukava i šeširić zaštitit će vašeg pilića od prijetećih sunčevih zraka.

Kako se bliži ljeto sve više je i neželjenih kukaca, insekata i komaraca koji znaju biti baš neugodne napasti dok mirno uživate sa svojom bebom, ali vi ih možete preduhitriti i nadmudriti. Otkrit ćemo vam tajnu – oni ne podnose hidrolat lavande s kojim smijete namazati čak i malene bebe, a dodatno će ih otjerati i vrećica sušene lavande zakačena na dječja kolica.

Prije odlaska u šetnju ne morate se opterećivati svim stvarima koje (ni)ste ponijeli, u krajnjem slučaju – ne idete na kraj svijeta – uvijek se možete vratiti po ono što vam nedostaje. Predivno je vrijeme, a još ljepše dolazi, zato uživajte u svim blagodatima koje duge šetnjice nude i majkama i bebama.