Prije svega treba upozoriti da pedijatri NE preporučuju spavati s bebom u istom krevetu zbog opasnosti od gušenja, pregrijavanja ili nenamjernog ozljeđivanja bebe u snu. Ipak, mnogi roditelji to prakticiraju iz raznih razloga – lakše je uspavati bebu, mirnija je, brže ju se podoji tijekom noći, a i osjećaj je ugodan i jednostavno izniman imati to malo biće blizu sebe dok zajedno odmarate.

Nekim roditeljima je spavanje s bebom razumnije od toga da se bebu odvaja i ostavlja samu u njezinom krevetiću gdje vas ne može vidjeti, dotaknuti niti čuti. Tisućljećima bebe spavaju uz svoje mame i to je najprirodnija stvar i potreba, odnosno jedan od argumenata koje roditelji često navode pri raspravama o dijeljenju kreveta s bebom. Negativna posljedica može biti dodatna neispavanost roditelja, pogotovo u prvim mjesecima, kada se negdje u podsvijesti boje da bebu ne nagnječe ili ne prekriju debelim pokrivačem, pa zbog toga i spavaju “s jednim otvorenim okom”. Kasnije se beba može meškoljiti i gurati, pa i time oduzima mami i tati nešto od sna, a stručnjaci kažu da je bebu koja spava s roditeljima u krevetu kasnije puno teže naviknuti da spava u svom krevetu, odnosno u svojoj sobi.

Argumenata “za” i “protiv” je puno, pa se možda najbolje povoditi vlastitim instinktom i napraviti onako kako i beba i roditelji osjećaju da je najbolje.

Ako beba s vama spava u istom krevetu, svakako se držite ovih sigurnosnih smjernica:

1. Za bebu treba osigurati prostora u širini krevetića ili kinderbeta, te ju zaštiti od pada s kreveta. Najbolje je da beba spava uz zid.

2. Ako ste vi ili vaš suprug jako nemirni spavači koji se puno okreću, mašu rukama ili se bacaju u snu, možda je bolje da beba spava u odvojenom, vlastitom krevetiću.

3. Površina mora biti ravna, plahta zategnuta, a bebu se polaže direktno na plahtu. Bebu treba stavljati spavati na leđima i treba joj se osigurati dotok zraka. Izbjegavajte bebu polagati na jastučiće i mekane dekice. Nemojte bebu dodatno zamatati u male dekice ili tkanine koje ju sprječavaju da slobodno maše ručicama i na taj način se hladi (kad joj je prevruće). To je važno i zbog sprječavanja situacije u kojoj tkanina u nemirnom snu bebi može završiti oko lica ili u ustima. Bebu pokrijte laganim pokrivačem, ali nikada preko glavice ili da je steže oko vrata.

4. Na krevetu oko bebe ne bi smjelo biti plišanih životinja i malih jastučića koje može dohvatiti i ugurati si u usta.

5. Izbjegavajte spavanje s bebom u krevetu ako ste jako premoreni, ako ste pili alkohol, uzimate lijekove koji vas mogu omamiti ili se ne osjećate dobro. Važno je da kad beba spava s vama u krevetu budete u mogućnosti brzo se razbuditi i djelovati. Isto tako izbjegavajte stavljati bebu u zajednički krevet ako se vaš partner/suprug nalazi u prethodno opisanom stanju. Oboje ste odgovorni za sigurnost bebe tijekom spavanja.

6. Izbjegavajte starije dijete stavljati spavati pokraj bebe. Mala djeca često su nemirna, bacaju se u snu, raskrivaju, bude i dižu, a sve to dodatno će otežati zajedničko spavanje, ali i potencijalno ugroziti sigurnost bebe.