Kad napravite pauzu između dva djeteta, pa bočice i druge plastične šalice, žličice i posudice za hranu stoje u spremištu, primjerice, tri godine jer ih je bilo šteta baciti, s novom bebom dolazi i pitanje “Smijem li koristiti stari plastični pribor za hranjenje bebe?”, odnosno “Je li plastika sa stajanjem otpustila neke otrovne kemikalije?”. Čak i ako su bez Bisfenola A (BPA free) i dalje je dvojba tu: reciklirati i štediti ili kupiti nove za svaki slučaj? Možda bočice imaju neku drugu kemikaliju koja bi mogla naštetiti bebinu zdravlju?

Slučaj s bočicama za bebe je zeznut, jer se vrlo malo proizvoda od plastike testira kao mogući hormonalni disruptor ili uzročnik određenih zdravstvenih problema i poremećaja, a gotovo ni jedan nakon što prođe određeni predviđeni period korištenja. Za Bisfenol A je dokazano da se u tijelu ponaša kao ženski spolni hormon estrogen te može uzrokovati poremećaje u razvoju beba. Međutim, bočice za bebe kao i druga plastika sadrže mnoge druge kemijske spojeve za koje ne postoje istraživanja koja bi dala neke smjernice roditeljima.

Prije godinu dana jedna je studija pokazala da gotovo svi proizvodi od plastike ispuštaju neke kemikalije koje u našem organizmu djeluju kao hormonalni (endokrini) disruptori. Kemikalije koje se koriste kao sigurnija zamjena za Bisfenol A (npr. polietersulfona/PES i polipropilen/PP) također mogu na višim temperaturama lučiti estrogenski aktivne kemikalije. Međutim, ovu studiju nazvanu “Većina plastičnih proizvoda otpušta estrogenske kemikalije” mnogi su nazvali nevjerodostojnom, jer neki autori studije rade u korporacijama za certificiranje sigurnosti plastike. Odmah ih se prozvalo da su u sukobu interesa i da je svrha studije bila potaknuti prodaju njihovih usluga. “Plastični” lobi potkopava istraživanja lobija za testiranje sigurnosti plastike i obratno, a nama građanima ostaju otvorena pitanja i strahovi.

Drugim riječima, znanost nema odgovor na pitanje iz naslova.

Stoga se i u ovom slučaju treba osloniti na zdravi razum. Ako su bočice i drugi pribor za dohranu i hranjenje u dobrom stanju, vjerojatno ih možemo ponovno koristiti. I neko drugo plastično posuđe koristimo godinama ako je u dobrom stanju.

Ipak, preporučujemo da svakako kupite nove bočice, šalice i posudice ako primjetite neko vidno oštećenje, deformaciju, savinuće ili ulegnuće bočice, ako vidite nataložene naslage kamenca, promjenu boje ili bilo koji drugi znak propadanja.