Pitanje koje se zapita dosta mama kada su u pitanju noktići je: Trebam li ih uopće rezati? Odgovor je – Da! Noktići kod beba možda jesu mekši i savitljiviji od naših, ali su i oštri. Obzirom da novorođenčad zapravo ne kontrolira usmjereno pokrete svojih ručica vrlo često se događa da izgrebani budu i oni sami, ali i roditelji.

Noktići na rukama beba zapravo rastu vrlo brzo i primijetit ćete da postoji potreba odsjeći ih i nekoliko puta u tjednu, dok nokti na nogama zahtijevaju nešto rjeđe obrezivanje.


Kako da bebi odrežem noktiće bez da ju ozlijedim?

Najbolje vrijeme za ovo je kada beba spava. Također, dobar je i period iza kupanja, kada su nježni noktići dodatno omekšali zbog vode. Pobrinite se da imate dovoljno svjetla kako biste vidjeli što radite.

bipo slika u clanak 250x250pxKoristite dječje škarice ili noktarice koje su posebno prilagođene sitnim dječjim prstićima. Kada pribor stavite između djetetova nokta i prsta, pritisnite ga prema dolje i pogurajte prst od nokta kako biste izbjegli zarezivanje kože. Isto tako, morate čvrsto držati djetetovu ručicu kako ga ne biste ozlijedili dok se (refleksno) izmiče. Ako djetetu režete nokte dok je budno, zamolite nekoga da vam pomogne držeći bebu ili ju zabavljajući dok vi odradite što trebate bez previše migoljenja.

Postoji razlika između tehnike rezanja noktića na rukama i nogama. Oni na rukama se režu uz liniju prsta, dakle zaobljeno, dok se oni na nogama režu ravno.

Prije se noktići bebama nisu rezali, nego su ih majke svojim zubima grickale. Čak se i danas može čuti taj savjet mladim mamama, ali nije najbolja ideja poslušati ga jer na taj način bakterije iz usta mogu ući i u najmanju porezotinu bebinih prstića. Također, ne biste vidjeli što radite, a i ubrzo biste shvatili da su vaši zubi preveliki u odnosu na sitne bebine prstiće.


Ako slučajno porežem bebu, kako mogu zaustaviti krvarenje?

Ukoliko vam se dogodi da malo zarežete bebin prstić, nemojte biti prestrogi prema sebi – to se dogodi mnogim roditeljima. Posjekotinu isperite pod mlazom hladne vode, a zatim stavite rupčić te blago pritisnite. Krvarenje obično prestaje za nekoliko minuta.

Oduprite se iskušenju da stavite zavoj na bebin prst. Bebe stalno stavljaju prstiće u usta pa bi on mogao olabaviti, a tada prijeti opasnost od gušenja.

Ako primijetite da krvarenje ni nakon nekog vremena ne prestaje, bilo bi dobro da posjetite pedijatra.