Novorođene bebe imaju vidnu oštrinu 20/400 što znači da bi na standardnoj vidnoj tabli za testiranje vida vidjele samo najveći znak E na vrhu table. Pri rođenju, dio oka odgovoran za centralni vid još se uvijek razvija i beba će potpuno oštri vid imati tek oko prvog rođendana.
Prva vizualna reakcija novorođenčeta koju možemo primijetiti je treptanje pri jakom svjetlu. Posebno u prvom mjesecu života, beba će treptati na svjetlo, ali i kad joj približimo lice na udaljenost od 15-30 cm od očiju. Najoštrije beba vidi objekte koji su oko 30 cm udaljeni od njezinih očiju. Isto tako, vidjet će boje u jakom kontrastu, odnosno najbolje reagirati na crno-bijeli kontrast. Oko 6. tjedna starosti, beba će pogledom pratiti objekt u smjeru gore-dolje, ali još uvijek neće moći pratiti micanje predmeta lijevo-desno, odnosno fokusirati objekt sa strane. Tu vještinu beba svladava oko trećeg ili četvrtog mjeseca starosti.

Kontakt očima beba obično uspostavlja oko 6. tjedna starosti, iako se normalnim smatra i do osam tjedana. S 12 tjedana beba počinje fokusirati vlastite šake, proučavati ih i “igrati” se s njima. Tada počinje i vježbanje koordinacije oko-ruka. Kada počnu koristiti ručice i hvatati predmete, lagano počinju i prepoznavati udaljenosti, kada je nešto blizu i jasno, a kada je dalje i mutnije. Te vještine pomažu bebi razumjeti trodimenzionalni prostor i orijentaciju.

Od 5. do 7. mjeseca starosti, beba može prepoznati roditelje i članove obitelji oslanjajući se samo na vid. Između 7. i 10. mjeseca bebe razvijaju istančanije fokusiranje, vide i sitnije predmete te prepoznaju različite ekspresije lica. Oko prvog rođendana bebe razvijaju vid u potpunosti.

Kako nas bebe vide?

Odstupanja u razvoju vida kod beba

Zdrave bebe mogu imati privremena odstupanja u razvoju vida. Najčešće odstupanje koje brine roditelje je kada očne jabučice kod bebe ne stoje tako da je šarenica ravno i centrirana, već idu lagano u stranu ili beba gleda “u križ”, no pedijatri neće raditi nikakve dodatne pretrage do trećeg mjeseca starosti jer se ta pojava najčešće ispravlja sama od sebe kako beba vježba fokusiranje. Ipak, bježanje očnih jabučica svakako treba napomenuti pedijatru prilikom obaveznih pregleda i tražiti od njega savjet i mišljenje.
Bebe također mogu reagirati na način da konstantno u budnom stanju okreću glavicu u svim smjerovima kao da nešto silom žele vidjeti. U tom slučaju svakako posjetite neurologa i oftalmologa. Naime, bebe do šestog mjeseca više manje se ponašaju tako da gledaju predmete koje su im “ispred nosa” i igraju se s igračkama tako da ih privlače u svoje vidno polje.

Nistagmus ili nekontrolirano trzanje i treperenje očiju u određenim pravcima zahtijeva liječnički pregled odmah. Obično se javlja oko drugog mjeseca starosti i može ozbiljno naštetiti razvoju bebina vida.

Oftalmologa treba posjetiti i ako kod bebe do godinu dana starosti primijetite sljedeće:
– beba često trlja oči i primjećujete crvenilo i iritaciju
– kapci su opušteni i mlohavi
– zjenica je bjelkasta ili je šarenica mutna
– oči suze i kad je beba smirena i ne plače

Treba li vaša beba naočale?

S obzirom da bebe ne znaju pročitati znakove s vidne table za testiranje, a vid im je još uvijek u razvoju, često je teško odrediti treba li beba naočale. Ako sumnjate da se bebin vid ne razvija normalno s obzirom da beba ne radi određene radnje (ne hvata predmete ručicama, ne pokušava ih fokusirati, ne reagira na vaše lice, ne približava i ne udaljava predmete od nosića, ne pokušava vas očima pratiti po prostoriji i slično), svakako se prvo obratite pedijatru koji će napraviti inicijalni pregled te vas dalje uputiti oftalmologu. Specijalisti imaju aparate pomoću kojih mogu izmjeriti promjene unutar očnih jabučica a koje sugeriraju da nešto nije u redu s vidom.