U trenutku dolaska na svijet, dijete ga počinje vizualno doživljavati. Međutim, kod novorođenčeta je na samom početku ovo osjetilo još uvijek minimalno razvijeno, te reagira uglavnom na svjetlost, a objekti i osobe oko njega su tek mrlje koje prepoznaje. No, to će se veoma brzo promijeniti, budući da se vid male djece svakodnevno i ubrzano razvija tijekom prve godine života, najvažnije će osjetilo proći kroz mnoge faze i promjene te doseći svoj puni potencijal.

Prvih mjesec dana – doživljavanje svijeta koji ga okružuje

U prvih nekoliko tjedana, dijete će biti u mogućnosti prepoznati isključivo objekte koji se nalaze svega 20 centimetara ispred njega. Tu je od posebne važnosti majčino lice, koje će dijete često imati u vidnom polju, te se na njega naviknuti. Također neće biti u mogućnosti zadržati pogled na jednom objektu duže od nekoliko sekundi. Osim toga, svijet koji ga okružuje će biti isključivo crno – bijel, s nijansama sive boje. Kako prolazi prvi mjesec života, tako će dijete počinjati raspoznavati sve više boja. Upravo zbog ovoga, mala djeca često vole gledati u objekte kontrastnih boja, kao i geometrijske oblike bez previše detalja. Stručnjaci kažu da bi upravo zato bilo poželjno djetetovu sobu obojati u neke od primarnih boja (za razliku od, primjerice, pastelnih, koje neće imati mogućnost raspoznati). Isto vrijedi i za djetetove igračke za koje bi bilo dobro da sadrže kontrastne boje.

U drugom tjednu života, vaš mališan će već biti u mogućnosti raspoznavati lica ljudi koji ga okružuju, što ćete zasigurno primijetiti u trenucima igre s njim – dijete često na lice majke već sada može reagirati dužim pogledom kao i osmjehivanjem. Unatoč tome, vidno polje još uvijek ostaje na spomenutih dvadesetak centimetara. Treći tjedan života sa sobom će donijeti i mogućnost zadržavanja pogleda na određeni objekt dulje od desetak sekundi.

Prvi mjesec života završava pomicanjem glave u lijevu i desnu stranu, te doživljavanjem objekata koji se ne nalaze nužno ispred djetetova lica. Za ovo je razdoblje karakteristično to što dijete još uvijek ne može pokretati samo oči, već mora okrenuti cijelu glavu kako bi uočio objekt koji se nalazi pokraj njega. Oči također još nisu toliko osjetljive na svjetlosne podražaje, te se često može vidjeti kako dijete gleda u izvor svjetlosti bez skretanja pogleda već nakon nekoliko sekundi.

Ulazak u drugi mjesec života – novi pogled na svijet

Već u drugom mjesecu života vidljiv je značajan napredak. Za početak, dijete je sposobno pokretati samo oči, bez potrebe za pomicanjem cijele glave. Za razliku od prvog mjeseca, vidljivo je da vaš mališan sada raspoznaje više različitih lica (ne isključivo majčino). Javlja se i osjetljivost očiju na svjetlost, kao i proučavanje vlastitih ručica i stopala. Kontakt očima s djetetom sada je moguće zadržati mnogo dulje, a njegovu pažnju okupira i najmanji pomak u njegovoj blizini. Glavicu više ne okreće isključivo ustranu, te počinje i njeno vertikalno pomicanje.

Prvih šest mjeseci –  intenzivno proučavanje svijeta oko sebe

Polako dolazi vrijeme proučavanja objekata koje dijete samo može uzeti u ručice. Pokreti glave su također sve češći, te je vidljivo kako dijete pokušava „upiti“ svijet oko sebe što je više moguće. Prepoznavanje osnovnih boja je formirano, te kreće raspoznavanje nijansi. Vidno polje je i mnogo dublje – dijete može pažnju usmjeriti n objekt koji se nalazi na drugom kraju prostorije. U ovom periodu života mališanu su posebno zanimljivi pokreti, te će uživati u igračkama koje se kreću. Također se javlja i interes za fotografijama na kojima može prepoznati lica, a posebno će zanimljiv biti i vlastiti odraz u ogledalu. Budući da dijete u ovom periodu većinu stvari voli uzeti u ruke, pobrinite se da mu igračke uvijek budu u blizini kako bi ih moglo dohvatiti i proučavati.

Prva godina života – obraćanje pažnje na detalje

Vaš mališan već je napunio godinu dana – uz velike fizičke promjene koje se ubrzano događaju, tu je i potpuno novi vizualni doživljaj svijeta koji ga okružuje. Možda najveći pomak je u tome što dijete sada ima mogućnost vizualizirati i djelomično skrivene predmete – primjerice ako vidi samo glavu svog omiljenog medvjedića iza nekog objekta, zaključiti će da se tamo nalazi cijela njegova igračka. Također će obraćati pažnju i na veoma malene predmete, koje prije nije bilo u mogućnosti prepoznati. Visok stupanj razvijenosti vida omogućiti će mu i snalaženje u vlastitom domu, što je odličan početak za igranje mnogih zabavnih igara kao što je igra skrivača.

I zapamtite, svako dijete će različitim tempom razvijati vid, te nije nužno da do svojih „otkrića“ dolazi točno zacrtanim rasporedom. No, do prve godine života svakako će početi doživljavati svijet oko sebe na jedan potpuno nov, drugačiji način.