Jedno od konstantnih pitanja koje si postavljaju mladi roditelji je i – „koliko brzo će moj mališan prerasti nove cipelice?“ I doista, kako se dijete u prvih nekoliko godina života ubrzano razvija, ova se situacija ponavlja svakih nekoliko mjeseci.

Rast dječjih stopala u prvoj je godini života posebno vidljiv. Kada roditelji prvi put ugledaju djetetove male nožice, teško je povjerovati kako će već do prvog rođendana one doživjeti promjene u veličini, ali i izgledu. S obzirom na to, kako zapravo izgleda normalan rast stopala u ovoj „kritičnoj“ prvoj godini?

Karakteristike djetetovih stopala

Bebina stopala nisu jednostavno „minijaturna verzija“ stopala odrasle osobe. Drugačijeg su oblika, koji je razvojem djeteta konstantno mijenja. U prvoj godini života ona su meka i izrazito pokretna, te ih odlikuju deblji „jastučići“ s donje strane. Ovakav oblik je karakterističan, budući da se kosti u stopalu tek kreću razvijati i rasti, a u ovom su periodu iznimno fleksibilne. Tek kada dijete prohoda, kosti u stopalima počinju jačati, a razvijaju se i mišići koji s vremenom potisnu masne jastučiće, te omogućuju lakše održavanje težine tijela na stopalima. Stoga je u prvoj godini života, prije nego što mališan napravi svoje prve korake, od promjena zapravo najizraženiji rast stopala u dužini.

Još je nekoliko stvari karakteristično za izgled bebinih stopala u ovom periodu. Primjerice, gotovo svi prstići su približno jednake dužine, a palac je nerijetko manji u promjeru od ostatka prstića (što kod odrasle osobe nikada nije slučaj).

Što se podrazumijeva pod normalnim rastom?

Iako je rast i razvoj svakog djeteta individualan, i može odstupati od prosjeka, većina se stručnjaka slaže kako će djetetova stopala u prvih šest mjeseci života narasti za čak četiri broja. Ovaj tempo zapravo predstavlja rast od otprilike 1.5 milimetara svaki mjesec, a trend se nastavlja kroz cijelu prvu godinu. Tek kasnije, kada dijete prohoda, se usporava i iznosi otprilike jedan milimetar mjesečno. Što je dijete starije, to je i rast sporiji, a potpuno prestaje tek između 18. i 20. godine života. Stoga se može reći kako se on odvija „na mahove“, od kojih je daleko najizraženija upravo prva godina.

Briga o bebinim stopalima

Najvažnije od svega je da jednostavno pustite da rast stopala kod bebe ide svojim prirodnim putem. To bi u prvom redu značilo da nema razloga da dijete koje još ne hoda provodi vrijeme u cipelicama, koliko god one udobne i mekane bile. Pamučne čarapice biti će sasvim dovoljna zaštita za nježna stopala prvih nekoliko mjeseci. Zadržati će toplinu, a dopustiti stopalu da „diše“. Ako se prilikom izlaska iz kuće odlučite za cipelice, poželjno je svakog tjedna provjeriti ima li noga u njemu dovoljno mjesta, te je li na nekim mjestima možda gruba. Beba bi u cipeli trebala imati dovoljno mjesta za nesmetano pomicanje prstića.

Prilikom pranja stopala obratite pozornost na područje između bebinih prstića, koje bi trebalo dobro oprati, a nakon kupanja slobodno možete nanijeti i pudera kako bi što duže ostala suha. Noktiće bi jednom tjedno trebalo oprezno podrezati, kako biste spriječili njihovo urastanje.

Imajte na umu kako izraženije nepravilnosti kod rasta i razvoja bebinih stopala nisu toliko česta pojava, a ako do njih i dođe, često se daljnjim rastom djeteta riješe same od sebe. Tek nakon pete godine života moguće je sa sigurnošću procijeniti radi li se o nekim nepravilnostima koje zahtijevaju intervenciju ortopeda.