Kada kao roditelj svjedočite prvom puzanju svog mališana, taj je trenutak neprocjenjiv, čak i kada pokušaj puzanja ne izgleda onako kako bi trebao. Već nakon nekoliko dana bebica će usvojiti nove pokrete, a pravilno puzanje će krenuti samo od sebe. No, ponekad ovaj proces može zahtijevati ipak malo više prakse. Beba se u početku neće uvijek kretati onako kako su to roditelji zamislili. Stoga je u početnoj fazi česta pojava i puzanje unatrag.

Iako mnogi roditelji vjeruju kako je puzanje unatrag automatski i znak određenog neurološkog poremećaja, pedijatri ističu kako ono ne mora biti razlog za uzbunu. Jer kao i u svemu, ponekad je stvar jednostavno u praksi.

Puzanje unatrag i mogući uzroci

Puzanje predstavlja sastavni dio razvoja djetetovih motoričkih funkcija, te prethodi sjedenju te prvom oslanjanju na vlastite noge. Prvo se puzanje najčešće događa između šestog i devetog mjeseca djetetova života. Logično je kako će bebica za početak odabrati stil puzanja koji joj najviše odgovara. Međutim, što kada odjednom krene puzati unatrag?

Razloga za zabrinutost ipak ne bi trebalo biti, a ova radnja može imati nekoliko različitih uzroka. Za početak, dijete se može sigurnije osjećati oslanjanjem na ruke, koje će joj sada pomoći odguravanju unatrag i bržem kretanju – iz isključivo praktičnih razloga. Ruke i gornji dio tijela kod mnogih su mališana razvijeni prije nogu, te je zapravo i logično da si mališan prve kretnje pojednostavi što je više moguće.

To bi značilo također da će mališan nakon nekoliko tjedana, kad mu nogice dovoljno ojačaju, početi puzati pravilno – unaprijed. Stoga pedijatri savjetuju da je nekad dovoljno pričekati, umjesto automatski tražiti stručno mišljenje.

Poticanje djeteta na puzanje unaprijed

Roditelj također može učiniti nekoliko stvari da se njegov mališan što prije počne oslanjati na snagu u nogama i puzanje unaprijed. Najjednostavniji način je da pred mališana postavite njegovu omiljenu igračku i potičete ga da sam krene prema njoj. Iako će se na početku vjerojatno mučiti, probajte ga pustiti da sam dođe do cilja, što će se prije ili kasnije dogoditi, a puzanje unaprijed će mu ući u naviku.

Kada se bebica osovi na ruke i noge te stane u puzajući položaj, možete ju lagano obujmiti oko struka te usmjeravati prema naprijed. Dobra je taktika i paralelno puzanje. Stanite u položaj kao i vaš mališan, te krenite prema naprijed – vaš bi primjer trebao brzo početi slijediti.

Međutim, zapamtite kako nikada nije poželjno forsirati mališana na puzanje unaprijed. Poticanje i pokazivanje biti će dovoljno da vaš mališan krene unaprijed, čim počne osjećati dovoljnu razinu sigurnosti i snage.

Pedijatri se slažu i kako mališani koji su prerano rođeni imaju veće šanse da svoje puzanje započnu upravo unatrag. Razlog za to upravo je nedostatak snage u nogama, no već nakon nekoliko tjedana i njihovi bi mišići trebali znatno ojačati. Imajte na umu i kako se za nekoliko mjeseci više nećete niti sjećati ove faze puzanja. Vaša će se bebica brzo početi oslanjati isključivo na svoje noge, te napraviti i prve prave korake.