Dolazak vašeg mališana kući iz bolnice istovremeno je uzbuđujuće i pomalo neizvjesno iskustvo. Neovisno koliko ste se unaprijed dobro pripremili biti ćete iznenađeni i zatečeni novim iskustvom i novom životnom ulogom. Pokušat ćemo vam odgovoriti na najčešća pitanja i brige koje si postavljaju gotovo sve nove mame.

Kako stvoriti povezanost između bebe i roditelja?

U prvim danima, vi kao novopečena mama, vaš suprug ili partner i vaša bebica stvarat ćete povezanost koja će vas pratiti tijekom cijelog života. Stvaranje povezanosti s djetetom u prvim danima sigurno je jedna od najvećih radosti roditeljstva, no bliskost s vašim djetetom ne stvara se uvijek jednostavno. Ne samo da su nove mame umorne i iscrpljene od porođaja nego je i vaše dijete u prilagodbi na vanjski svijet. Nemojte se iznenaditi, ali početak je uvijek težak i “kvrgav”, no kako bi se zbližili s djetetom pokušajte ostvariti što direktniji kontakt s djetetom poput držanja djeteta što bliže vama i vašoj koži kako bi osjetilo prisutnost i blizinu majke. Tijekom dojenja i vi i vaš partner pokušajte nježno maziti ili masirati dijete i držite ga što bliže sebi kako bi osjetilo vašu prisutnost koja će ga sigurno umiriti. Pričajte, pjevajte, samo neka čuje vaš glas! Novorođenčad voli čuti glas majke koji ga umiruje i stvara mu osjećaj ugode.

Koliko sna je normalno za novorođenu bebu?

Vaša bebica će u početku spavati i po 16 sati na dan. No, na vašu žalost, otprilike samo jedan do dva sata u komadu. Dobra je vijest da od otprilike 6. mjeseca djetetova života san će se produžiti na oko 6 sati na noć. Ako imate problema s bebinim buđenjem i (ne)spavanjem po noći, prije nego instinktivno “skočite” vidjeti da li je sve u redu pokušajte prvo pričekati minutu do dvije hoće li se dijete samo smiriti i ponovno zaspati. Pokušajte biti tihi i ne govoriti djetetu tijekom noćnih hranjenja i mijenjanja pelena da ga ne bi još dodatno razbudili. Pokušajte biti što aktivniji tijekom dana s igrom kako bi što više bilo budno, što bi moglo uzrokovati veći umor noću i dulje periode spavanja.

Koliko često bebe jedu i kako znati kad im je dosta?

Novorođenu bebu treba hraniti svaka dva do tri sata. Da je bebi dosta hrane znat ćete ako: 10 do 15 minuta ostane na istoj dojki ili ako u 24 sata morate promijeniti više od 6 “mokrih” pelena i dvije ili više “prljavih” pelena. Jasan znak da je beba sita je i zadovoljstvo nakon hranjenja. Normalno je da beba u prvom tjednu nakon poroda izgubi na težini, ali i da u drugom tjednu nadoknadi taj gubitak i počne dobivati na težini.

Koliko često kupati bebu?

Tri kupanja tjedno su sasvim dovoljno za novorođenče. Više od toga je nepotrebno i moglo bi isušiti osjetljivu bebinu kožu. Umjesto kupanja možete bebu lagano obrisati mokrom spužvom ili vlažnom maramicom.

Kako se brinuti o pupkovini?

Pupkovinu održavajte čistom i suhom tako dugo dok ne otpadne. Više o pupkovini i održavanju možete pročitati u jednom od naših prethodnih članka: https://klinfo.rtl.hr/kategorija/hr/bebe/21/kupanje-beba-u-prvih-20-dana-do-otpadanja-pupkovine/8760/1/

Ako beba plaće kada joj se dotakne pupčana vrpca posavjetujte se s vašim liječnikom, jer postoji mogućnost da je u pitanju infekcija. Crvenilo, smrad i žut iscjedak također su znakovi infekcije.

Kako zaštiti bebu od “Sindroma iznenadne dojenačke smrti” – SIDS – a?

Bebu uvijek stavite na spavanje na leđa! Pedijatri također sugeriraju da prostor u kojem beba spava bude što prazniji, dakle bez jastuka, igračaka ili dekica. Neka beba spava s vama u istoj sobi, ali ne i u istom krevetu! Dojite dijete. Izbjegavajte bilo kakve uređaje koji navodno sprječavaju nastanak SIDS-a. Nemojte bebu oblačiti u previše slojeva kako joj ne bi bilo prevruće i tako joj stvarati neugodu.