Novopečeni roditelji kao da se svakog dana susreću s dilemama na koje jednostavno ne znaju pravi odgovor. Tek nakon što su se sa svojom bebicom vratili kući iz bolnice, pred njima je zapravo pravi izazov. On uključuje stvari poput kada je normalno da mališan plače, ili pak što ako baš nikako ne želi zaspati? Tu je i često postavljano pitanje je li obiteljska šetnja pametno rješenje u ovako ranoj fazi?

Vani je lijep, sunčan dan i ne želite ga još jednom provesti zatvoreni u kući, neprestano vodeći brigu o svom mališanu. I dok u glavi „vrtite“ ljude koji bi mogli priskočiti u pomoć i pričuvati mališana na nekoliko sati, kroz glavu prolazi i jedna sasvim ova ideja. Što ako bebica pođe s vama u laganu šetnju?

Obiteljska šetnja bez straha

Sasvim mala bebica i izlazak iz kuće. Ovo je situacija koja većinu roditelja brine iz nekoliko razloga. Prvi je, naravno, strah od bolesti. Točnije, da se tako malo dijete ne može oduprijeti bakterijama i virusima koji na otvorenom „vrebaju“ iz svakog kuta.

Druga stvar odnosi se na strah od nekog oblika ozljede. Do sada ste vašeg mališana uglavnom nosili tek iz jedne sobe u drugu i u naručju uspavljivali tek kada ste se udobno smjestili na kauč ili krevet. Stoga je razumljivo kako otvoren prostor s mnogo drugih ljudi može biti pomalo zastrašujuća i nagla promjena. S druge strane, niste sigurni niti kako će bebica reagirati na tu promjenu.

Unatoč tome, sve strahove jednostavno bi trebalo prevladati i odvažiti se na izlazak iz stana. Jer on će se, prije ili kasnije, morati dogoditi. Također ne postoji određena dob djeteta koja bi mogla biti „zeleno svijetlo“ za prvu šetnju. Dok god se pridržavate osnovnih sigurnosnih pravila, dijete nije premaleno za svoj „veliki izlazak“.

Zdravlje i izlazak iz kuće

Izgleda kako pridržavanje posebnih mjera opreza kako se dijete ne bi zarazilo nekom bolesti poput sezonske gripe, zapravo i ne “drži vodu”. Iako je imunološki sustav kod sasvim male djece znatno slabiji nego kod odraslih, to isto ne bi trebao biti razlog za ostanak kod kuće.

Opasnost od zaraze zapravo se skriva u dodirivanju djeteta od strane prijenosnika bakterije ili virusa, te ako slučajno netko kašlje u blizini mališana. Uzimajući u obzir da su prilikom prvih izlazaka s bebicom i roditelji prilično uplašeni, teško je za očekivati kako će bilo kome dopustiti da dodiruje ili se previše približi bebici. Upravo zato šetnja od pola sata kroz kvart ne bi trebala predstavljati problem.

Pozitivne strane

Umjesto da se koncentrirate na sve potencijalne opasnosti koje vrebaju, probajte nabrojati sve pozitivne strane šetnje za vašu bebicu. Za početak, najbolji izvor vitamina D je upravo sunce. On je iznimno važan za razvoj i strukturu kostiju, a svaka bebica će ga najviše dobiti upravo tijekom povremene šetnje po lijepom vremenu. Svjež zrak također ima pozitivan utjecaj na pravilan razvoj pluća.

Iako je nabrajanje svih pozitivnih strana podređeno mališanu, mnogi zaboravljaju kako šetnja može imati još pozitivniji učinak i na svaku majku. Nema ništa ljepše od lagane šetnje na svježem zraku nakon cjelodnevnih briga „unutar četiri zida“. Upravo je šetnja blagodat za tijelo nakon poroda te njegov brži oporavak i vraćanje u formu.

Zbog svega navedenog, ne biste trebali niti trenutka razmišljati o tome je li vaša bebica premalena za svoj prvi izlazak. Jednostavno pripazite da joj je u kolicima udobno kao i da je za vrijeme vrućina prekrivena tek laganom gazom – i možete krenuti. Prvi koraci na svježem zraku automatski bi trebali izbrisati sve misli o mogućim posljedicama.