Edukacija oba roditelja prije i nakon rođenja djeteta veoma je važna sastavnica uspješnog dojenja. Najčešće se provodi kroz trudničke tečajeve , uključenjem u grupe za potporu dojenja, savjetovanje s prijateljima i drugim roditeljima. Važno je pozitivno ozračje cjelokupnog društva , pomoć, savjet i potpora u rodilištu ali i nakon dolaska kući putem patronažne službe ali i posebno osposobljenih laika. Potpora i poticanje dojenja od strane oca može puno pomoći posebno kod pojave poteškoća u fazi adaptacije .

Dojenje je vještina koja se uči , ona nije uvijek jednostavna i premda je urođena nekoj novorođenčadi i majkama treba više tjedana da je savladaju. Važno je da u kritičnim trenucima kada umor i nagomilane emocije vode glavnu riječ ne donosite odluku o prestanku dojenja.

Dojiti se prestaje zbog nedovoljno informacija i neznanja, umora, stresa, izostanka podrške obitelji te zbog poteškoća u samom procesu dojenja.

 

ZBOG ČEGA MAJKE NAJČEŠĆE ODUSTAJU OD DOJENJA:

1. Subjektivni osjećaj nedostatka mlijeka : prvih dana po porodu nabrekle i prepune dojke u kojima kasni refleks otpuštanja mlijeka pa dijete siše nekoliko minuta prije nego se pojavi mlijeko, pomoć: kružna masaža dojke, topli oblozi prije podoja, oksitocinski sprej, nakon trećeg tjedna s pojavom zrelog mlijeka dojka postaje mekša , VAŽNO: punoća dojke nije pokazatelj količine mlijeka u njoj pomoć: dojite češće danju i noću, dojenje funkcionira po principu ponude i potražnje.

2. Mala količina izdojenog mlijeka: manja od objektivne djetetove potrebe prema dobi i težini; majka nikada ne izdoji toliko mlijeka koliko može povući dojenče, najčešća greška leži u pogrešnom položaju djeteta na dojci ili pogrešnoj tehnici dojenja

3. Plač djeteta nakon podoja; uzroka ima više, najčešće previše posisanog zraka ; pomoć: pravilna tehnika dojenja i podrigivanja dojenčeta

4. Učestalo buđenje noću: u prvim mjesecima života hranjenje noću doprinosi djetetovom boljem rastu i razvoju. Novorođenče ogladni već nakon 2-3 sata, ne izbjegavajte noćne podoje. Mlado dojenče koje predugo spava noću može to činiti i zbog gladi.

tjedan dojenja 2015 nestle

5. Dijete odbija dojku i nemirno je na njoj: uzrok može biti od strane djeteta u vidu otežane prohodnosti nosa, davanje mlijeka na bočicu naizmjence s dojenjem može izazvati zbrku tkz. konfuziju bradavice , možda ste svojom prehranom utjecali na aromu mlijeka što može imati za posljedicu nemir na dojci.

6. Dijete siše često i sisanje dugo traje, nije znak da majka nema mlijeka , važno je da aktivno siše , dužina sisanja u početku je i po pola sata na jednoj dojci, kasnije sve kraće U početku ponudite obje dojke.

I na kraju ali ne manje važno:

U pripremi za dojenje saznajte što više o uvjetima dojenja u rodilištu u kojem ćete se poroditi, ima li organizirani stalni boravak s djetetom ili ćete biti povremeno odvojeni ….
Ne donosite zaključke o uspješnosti dojenja nakon prvih nekoliko podoja jer oboje prolazite fazu upoznavanja, adaptacije, a u periodu ste oporavka nakon poroda.
Organizirajte obitelj da vam u početku pomogne oko svakodnevnih poslova kako bi se više vremena mogli posvetiti dojenju ali i neophodnom odmoru.
Uvijek pri ruci imajte telefonski broj patronaže, udruge za potporu dojenja, prijateljice s dobrim iskustvom dojenja , a koji će vam biti na pomoći u trenucima krize, emocionalne i tjelesne iscrpljenosti.

Autorica članka: dr. Diana Puževski

Članak je preuzet sa stranica Bebe Nestlé – www.bebe-nestle.hr gdje možete saznati više informacija o dojenju.

Pratite Bebe Nestlé Facebook profil u Tjednu dojenja i sudjelujte u nagradnim igrama!