Iako je malo koja mama ujedno i glavna kuharica u prestižnom restoranu koja obroke sprema s lakoćom profesionalca, pripremanje domaćih, finih obroka za bebu nešto je što se može brzo svladati i može imati dalekosežne pozitivne učinke na zdravlje i razvoj naše djece. Bez obzira jeste li početnica u kuhinji ili odlična kuharica, donosimo osam tajni spravljanja baby obroka koje će vam biti od koristi kada vaše maleno zlato prijeđe na dohranu žličicom.

1. Vi imate kontrolu
Kada sami pripremate kašicu za bebu, vi odlučujete što u tu kašicu ide te tako možete biti sigurni da su namirnice svježe i zdrave. Obroci pripremljeni u vašoj kuhinji bit će i puno ukusniji od onih koje kupujete u staklenki. To je dobro zato što će ih beba s većim tekom jesti, uživati i mljackati te se od malena privikavati na kuhanu, zdravu hranu iz obiteljske kuharice.

2. Nutritivno je bogatija
Iako je kupljena hrana za bebe kuhana na ekstremno visokim temperaturama kako bi se uništile bakterije, u njoj doista ima vitamina. Problem su minerali koji rijetko “prežive” tretiranje na tako visokim temperaturama. A vaša beba minerale treba. Nedavna studija objavljena u stručnom časopisu “Food Chemistry” pokazala je da kupljena baby hrana sadrži manje od 20% minerala i mikro-nutrijenata koji su bebi dnevno potrebni za zdrav razvoj. Osim toga, neka kupovna hrana sadrži i škrob, aditive i konzervanse te proizvođači ne koriste organske namirnice već one tretirane pesticidima. Idealno bi bilo bebi kuhati obroke od povrća i voća koje ste sami uzgojili ili ga nabavili od provjerenih uzgajivača.

3. Više je opcija
Istina je da neke vrste kupovne hrane doista nude zanimljive kombinacije, ali kada obrok za bebu pripremate sami, imate puno širi raspon namirnica na raspolaganju. Ukoliko ste odlučiti pripremati samo namirnice iz vašeg kraja, sezonske, organske (bez antibiotika i hormona) znači da vam je to iznimno važno. S obzirom na to da vam je važno da bebu hranite što zdravije, to možete i učiniti u vlastitoj kuhinji. Isto tako, možete varirati i teksturu hrane. Nekad je sameljite jače, nekad malo slabije, a ovisno o dobi djeteta. Kada beba navrši devet mjeseci, možete eksperimentirati s okusima i uvoditi u prehranu razne nove namirnice (uz konzultacije s pedijatrom). Kada bebu od najranije dobi izložimo najrazličitijim okusima, povećavamo šanse da beba i kasnije bude sklona tim okusima. Isto tako, različiti okusi vježbaju okusne bradavice da budu fleksibilnije.

4. Pripremanje kašica ne mora biti gnjavaža
Kupiti kašicu u staklenki, otvoriti je i nahraniti bebu najbrža je solucija koja oduzima najmanje vremena. Ali ni pripremanje vlastitih obroka ne mora biti gnjavaža, ako se dobro pripremimo. Opcija je da se neke namirnice skuhaju (npr. mrkvica, smeđa riža) i mogu poslužiti dva dana za ukusnu kašicu. Ako pedijatar nije odredio drugačije, nakon 7. mjeseca beba može sve voće, osim jabuka jesti svježe nekuhano.

5. Vaša beba neće biti izbirljiva
Ukoliko dohranu započnete odmah s domaćim svježim namirnicama i obrocima, veće su šanse da vaša beba neće biti izbirljiva kod jedenja u budućnosti. S obzirom na to da raste, njoj će većina kašica biti fina i ukusna te će slasno mljackati i širom otvarati usta. 

6. Nećete morati krijumčariti povrće u obroke
Zasigurno ne želite da vaše dijete dočeka punoljetnost ne znajući da je ikada jelo brokulu, jer ste je od malena krijumčarili u obroke. Bebe od prvog hranjenja treba priviknuti na što širi raspon okusa povrća. Ono slađe bolje će im prijati, ali i druge će vrste povrća zasigurno dobiti zeleno svjetlo nakon testiranja, gledanja u šarene boje obroka i mirisanja svježih obroka koje je mamica pripremila s puno ljubavi.

7. Hranjenje će biti veselo druženje
Roditelji imaju najveći utjecaj na formiranje prehrambenih navika kod djece. Nakon prve godine, bebinu klopicu možete ukomponirati u obiteljske obroke koje jedu odrasli i obratno. Primjerice, ako za ručak imate špinat, neka ga jede i beba. Isto tako, pokušajte što češće ručati i večerati svi zajedno za stolom. To će postati lijepa obiteljska tradicija, a dijete će manje odbijati hranu koju svi jedu za stolom.

8. Kupovna hrana je ok… nekad
Nije uvijek moguće bebi skuhati svježi obrok, pa je ok tu i tamo ponuditi kupovnu hranicu. Pritom svakako pročitajte deklaraciju i dobro pogledajte od kakvih se namirnica sastoji obrok za vašu bebu. Nisu sve kupovne hrane iste, pa potražite onu koja je najsličnija onoj koju biste sami za svoju bebu pripremili da vam je kuhinja dostupna.