Uz brojne mogućnosti zabave i provođenja vremena na otvorenom, ljeto je i doba velikih vrućina koje mogu biti itekako opasne. Roditelji s malom djecom stoga se uglavnom pridržavaju nekoliko „zlatnih pravila“ koja uključuju izbjegavanje direktnog sunca u razdoblju od 10 ujutro do 5 popodne, obavezno nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom pri direktnom izlaganju suncu i slično. Međutim, ponekad misleći da čine najbolje za svog mališana, nisu niti svjesni kako mogu učiniti više štete nego koristi. Riječ je o metodi blokiranja sunca kada ste u šetnji s bebom u kolicima.

Skrivene opasnosti

Šetnja po suncu predstavlja opasnost od UV zraka koje mogu imati negativne posljedice za bebinu osjetljivu kožu. Iako većina kolica koje danas nalazimo na tržištu imaju ugrađeno sjenilo koje štiti dijete od direktnog sunca, mnogi roditelji pokušaju dodatno zaštititi svog mališana prebacivanjem gaze ili dekice preko kolica. Stručnjaci sada upozoravaju kako ova praksa može biti itekako opasna.

Švedski su znanstvenici nedavno predstavili istraživanje u kojem su potvrdili kako prebacivanje bilo kakve tkanine preko kolica u kojima se nalazi dijete, može stvoriti „čep“ koji ne propušta strujanje svježeg zraka. U veoma kratkom roku toplina unutar kolica može značajno narasti, što uzrokuje i rast djetetove tjelesne temperature. Za veoma malu djecu ovo stanje predstavlja svojevrstan tjelesni šok, koji u ekstremnim slučajevima može za posljedicu imati i zatajenje srca!

Kako je u takvim situacijama dijete u potpunosti prekriveno, događa se da roditelji jednostavno ne mogu primijetiti kako se nešto događa, pogotovo kada mališan spava.

Koliko temperatura u kolicima može narasti?

Znanstvenici su, kao potvrdu svoje teorije, napravili i eksperiment koji je samo pokazao zašto prekrivanje dječjih kolica može imati toliko štetne posljedice. Kod kolica ostavljenih na suncu temperatura je unutar njih u početku iznosila nešto malo iznad 22 stupnja. Kada su ih prekrili komadom tkanine, zrak je unutar njih prestao cirkulirati, a temperatura se u samo pola sata popela na opasna 34 stupnja! U ovim je uvjetima tek desetak minuta dovoljno da dođe do točke u kojoj bebino osjetljivo tijelo više ne može kontrolirati vlastitu temperaturu, a koža bez protoka svježeg zraka više jednostavno ne može „disati“ kako bi se tijelo ohladilo.

Kako bez opasnosti zaštititi mališana od visokih temperatura i direktnog sunca?

Stručnjaci savjetuju da krenete od odabira kolica. Neka ona budu u svjetlijim bojama koje će reflektirati svjetlost koja pada na njih te će unutrašnjost i na direktnom suncu biti za nekoliko stupnjeva hladnija nego što je to slučaj s tamnijim bojama. Potražite i modele koji imaju dodatke poput malog pomičnog suncobrana, koji u svakom trenutku možete namjestiti tako da blokira direktnu sunčevu svjetlost.

Za vrućih ljetnih dana pobrinite se da prostor oko djeteta u kolicima ne bude „prenatrpan“ jastucima, dekicama ili igračkama. Vašem će djetetu biti dovoljno udobno i bez njih, a neće blokirati nesmetan protok svježeg zraka.

Bez obzira je li mališan izravno izložen suncu, poželjno je da pri svakom ljetnom izlasku na njegovu kožu nanesete kremu sa zaštitnim faktorom. Dječja koža je znatno osjetljivija nego vaša, te je dovoljan tek kratak boravak na suncu da se pojave posljedice poput crvenila ili neugodnog osipa.

Za kraj zapamtite kako biste prilikom ljetne šetnje svakih desetak minuta trebali provjeriti vašeg mališana u kolicima i uvjeriti se da nije iscrpljen ili da pokazuje znakove dehidracije.