Što jesti kako biste dali najbolje – majčino mlijeko?

Dok dojite, Vaše tijelo prvo iskoristi hranjive tvari za stvaranje mlijeka, a tek potom za Vas. Pravilna prehrana važna je kako biste osigurali rast Vaše bebe i očuvali vlastito zdravlje. Dobar tek!

 

Zdrava, dobro uravnotežena prehrana tijekom laktacije

Nešto više kalorija, ali iz mudro odabranih namirnica! Majke – dojilje trebaju više energije i hranjivih tvari da bi beba lijepo rasla i razvijala se, ali i da očuvaju vlastite zalihe hranjivih tvari.

Energija: prilagodite prehranu tako da unesete dodatnih 500 kcal na dan. Toliko kalorija trošite da biste proizveli 750 ml mlijeka.

Proteini: u zapadnom svijetu jedemo daleko više proteina nego su naše stvarne potrebe. Stoga ne trebate povećati unos proteina, osim ako vam tako ne savjetuje Vaš liječnik.

Masti: ukupne potrebe nisu povećane tijekom dojenja, ali trebate jesti više hrane bogate višestruko nezasićenim masnim kiselinama. One su potrebne za optimalni razvoj mozga i vida.

Vitamini i minerali: dojenje povećava potrebu za određenim vitaminima i mineralima.

 

Uživajte u zdravim namirnicama i napitcima

Ako je Vaša prehrana dobro uravnotežena i jedete prema apetitu, najčešće ćete zadovoljiti i dodatne potrebe zbog dojenja. Dobro uravnotežena prehrana jednostavno znači da jedete odgovarajuće količine adekvatne hrane. Ključno je da više jedete hranu koja je važnija za Vaše tijelo. Piramida pravilne prehrane koristan je vodič za dobro uravnoteženu prehranu.

Najčešće izaberite žitarice, voće i povrće koji su puni zdravih tvari i vlakana. Ove namirnice trebale bi biti najveći dio svakog obroka.

Često birajte ribu! Morska riba nije samo dobar izvor joda i proteina. Masna riba (losos ili izvrsne jadranske: sardele, skuša, lokarda, papaline, inćuni i manje tune) bogata je omega-3-masnim kiselinama poput DHA (dokosaheksaenska kiselina). Jedite ribu 1-2 puta tjedno.

Mislite na kalcij, jedite mliječne proizvode!

Uravnotežena prehrana također uključuje i tekućine. Pijte 8 do 10 čaša vode na dan.

Ako ste veganka Vašem bi djetetu moglo nedostajati vitamina B12. Pitajte svog liječnika za savjet.

 

Poželjno je da postepeno gubite na tjelesnoj težini

Nema ničega lošega u postepenom gubitku tjelesne težine tijekom dojenja. Dapače, to je i poželjno kako bi se izbjegla pretilost nakon trudnoće. Majke koje doje lakše gube na težini. No, ne počinjite s dijetom dok dojite!

Ako naglo mršavite u kratkom razdoblju, neke štetne tvari pohranjene u Vašem masnom tkivu mogu prijeći u mlijeko.

Ne zaboravite, treba Vam dodatnih 500 kcal svaki dan da biste proizveli dovoljno mlijeka I otsali zdravi.

 

Što trebate izbjegavati dok dojite?

Suzdržite se od pušenja i alkoholnih pića. Vaše pušenje i boravak bebe u zadimljenom domu mogu dovesti do smanjenog stvaranja mlijeka, preranog odbijanja od prsa i nemira djeteta. Alkohol koji popijete prenosite bebi putem Vašeg mlijeka. Prihvatljiva je tek povremena konzumacija malih količina vina ili piva dok dojite.

Pazite na upotrebu lijekova tijekom dojenja. Neki lijekovi mogu preći u Vaše mlijeko. Stoga uzmite samo onaj lijek koje Vam je propisao liječnik, a svakako naglasite da dojite.

Oprezno s hranom koja može prouzročiti probavne smetnje! Lako pokvarljiva hrana poput sirovog mesa ili jaja i hrane iz mora može uzrokovati trovanje i bolje ju je izbjegavati. Probavne tegobe kod Vaše bebe mogao bi uzrokovati i luk, kupus, bobičasto voće i začini, no to nije pravilo. Nemojte unaprijed odustati od svih namirnica, nego tek kada uočite da neka hrana potiče smetnje kod Vaše bebe.

Ograničite unos kave i čaja. Umjerena količina kave (2 šalice na dan) je dozvoljena. Međutim, neka djeca su osjetljivija na kofein, pa se uznemire ili imaju poteškoće sa spavanjem čak i kad pijete malo kave.

 

Znate li da Vaša beba može “okusiti” što ste Vi jeli?

Okusi i arome prelaze u Vaše mlijeko. Stoga Vaša beba može “okusiti” ono što Vi jedete. To je dobro jer različiti okusi iz majčinog mlijeka pripremaju Vaše dijete na krutu hranu i obiteljske obroke.

Članak je preuzet sa stranica Bebe Nestlé – www.bebe-nestle.hr povodom Nacionalnog tjedna dojenja, gdje možete saznati više informacija o dojenju. 

nacionalni tjedan dojenja nestle