Za vrijeme trudnoće, tijelo trudnice sprema dodatne naslage masnog tkiva kako bi imalo zalihe za početak i uspostavu dojenja. Nakon poroda, ukoliko imate uravnoteženu i dobro izbalansiranu prehranu, dojenje može pomoći pri gubljenju nakupljenih kilograma bez ugrožavanja vašeg ili bebinog zdravlja dijetom. Prirodnim se putem između svakog podoja kalorije troše jer se stvara novo mlijeko.

One žene koje vrlo brzo žele izgubiti kilograme ograničavajući si obroke ili ih čak preskačući te energično vježbajući, dovode u opasnost bebu koja kroz majčino mlijeko dobiva i visoku razinu toksina koji se oslobađaju iz majčina tijela.

Zato valja imati na umu da je majčino mlijeko jedina i glavna hrana beba do šest mjeseci, pa vođeni tom mišlju možemo odlučiti što je u tom trenutku prioritet – beba ili savršena linija.

Ako majka radi na postupnom mršavljenju, jede kada je gladna i uzima dovoljno tekućine – gotovo je zagarantiran jednostavan i siguran gubitak kilograma.

Evo nekoliko osnovnih principa koji će biti od pomoći prilikom gubitka viška kilograma nakon poroda, a koji su pogodni za nesmetanu zadovoljavajuću kvalitetu mlijeka za vašeg mališana.

  • Jedite uravnotežene obroke svakih nekoliko sati. Novorođenčad jede svakih 3-4 sata, što znači da i vaše tijelo koristi energiju za proizvodnju mlijeka toliko često.
  • Pijte puno vode. Majčino mlijeko sastoji se od 50% vode, a voda je također i važan dio metaboličkih procesa. Dobro bi bilo stvoriti naviku i poslije svakog podoja popiti 2,5 dcl vode.
  • Glad je zapravo signal koji vam tijelo šalje kada mu treba više energije. Stoga nemojte ignorirati glad ili odgođeno reagirati, čak i ako ste jeli kratko prije toga. Ako ste gladni već sat ili dva nakon obroka, možda su vam većina obroka ugljikohidrati koje tijelo vrlo brzo sagorijeva. U sljedeći obrok uključite više proteina i masti, pa pratite kako vaše tijelo reagira na promjene.
  • Nakon što vam liječnik dozvoli da počnete s laganim vježbama, važno je mudro sastaviti plan vježbanja kako bi se izbjeglo preforsiranje, ali moraju biti uključeni i kardio trening i vježbe snage. Kada je to moguće uključite i dijete. Njegovih par kilograma savršena je težina u vježbama snage, pa čak i za istezanje za početak vježbanja.
  • Sjetite se da ste na težini dobivali polako, pa biste ju tako trebali i gubiti. Ne pokušavajte s drastičnim mjerama kako biste kilograme izgubili brže. Umjesto toga, koncentrirajte se na zdrave prehrambene navike i redoviti trening koji će vam osigurati pad kilograma bez rigoroznih dijeta.
  • Neke mame dojilje nastavit će gubiti kilograme i nakon što su se vratile na svoju predtrudničku težinu. To se događa jer im metabolizam radi ubrzano. I iako se to čini kao idealno, može dovesti do smanjenja proizvodnje mlijeka, što baš i nije poželjno ukoliko i dalje želi dojiti.
  • Ako želite postići kilažu manju od vaše predtrudničke, morate shvatiti da tijelo možda i neće surađivati. Ako ste imali problema s mršavljenjem prije trudnoće i više je nego vjerojatno da ćete imati problem i nakon poroda, što dodatno može utjecati na mlijeko za vaše dijete. Umjesto fokusiranja na mršavljenje do idealne težine, razmislite o tome da je povratak na predtrudničku težinu također uspjeh te se za početak usredotočite na taj cilj.