Sklonost znojenju nasljeđuje se genima, ali ovisi i o hrani koju jedemo, vanjskoj temperaturi, aktivnostima, fizičkoj konstituciji i kondiciji te općem zdravstvenom stanju organizma. O znojenju kod beba i djece pisali smo u opširnom članku, a sada se želimo pozabaviti jednom temom koja često zabrinjava roditelje novorođenčadi i beba, a to je znojenje koje se javlja tijekom jela. Dok beba siše mlijeko iz majčine dojke ili bočice, znoji se iako mirno sjedi ili leži i jedina aktivnost joj je gutanje hrane. O čemu se ovdje radi?

Znojenje tijekom sisanja kod novorođenčadi i beba

Bebe se najviše znoje kada ih roditelji odjenu u previše slojeva, a temperatura u domu ili vani je također dosta visoka. Po leđima će biti mokre i kada se voze u autosjedalici ili kad spavaju priljubljene uz mamu ili tatu. No neke mame primijetit će da se bebica znoji po nosiću, čelu, tjemenu dok doji ili pije mlijeko iz bočice, čak i kada nije prejako odjevena niti bi joj po maminoj procjeni trebalo biti vruće. Uz znojenje, neke bebe tijekom jela jako pocrvene po licu i postanu razdražljive i plačljive. Obično se ovi simptomi prvi puta primijete između 4. i 12. tjedna starosti.

Moguće je da je bebi jednostavno prevruće pa ju treba malo rashladiti – skinuti jedan sloj odjeće, skinuti kapicu, malo otškrinuti prozor, smanjiti grijanje i slično. Naime, sisanje mlijeka za bebu je prilično naporna aktivnost, posebno ako je jako gladna, pa bebica troši energiju i moguće je da se znoji jer je usred aktivnosti hranjenja. Uz to je priljubljena uz mamu, koža-na-kožu što automatski podiže bebinu temperaturu tijela. Tada se aktivira njezin prirodni mehanizam za rashlađivanje – znojenje, i to je potpuno normalan fenomen kod beba.

No, ako posumnjate da nešto ipak nije kako treba, odnosno ako se beba znoji, muči, crveni, teško dolazi do daha, vrpolji i tako kod svakog hranjenja, moguće je da je u pitanju ozbiljniji zdravstveni problem.

Znojenje tijekom hranjenja obavezno prijavite što prije svome pedijatru te snimite video da mu možete pokazati kako to izgleda kod sisanja.

Naime, ponekad se bebe znoje jer imaju problema sa srcem, odnosno prirođenim srčanim greškama. Uz znojenje, najčešći simptomi su nemir, razdražljivost, problemi s disanjem. Drugi mogući uzrok pretjeranog znojenja je poremećaj u radu štitnjače zvan hipertiroidizam. Dolazi do povećanja volumena štitnjače, a tipični simptomi su brzo umaranje, pretjerano znojenje, nemir, česte stolice, problemi sa spavanjem i nepodnašanje topline.

Uz znojenje, obratite pažnju i na sljedeće simptome:
– otežano ili ubrzano disanje, hvatanje zraka
– letargija i stalni umor (beba uvijek zaspi tijekom hranjenja)
– beba odbija hranjenje čak i kad je gladna jer joj pričinjava neugodu
– beba se jako zacrveni ili poljubičasti kod svakog hranjenja
– beba ne dobiva dovoljno na težini

Pedijatar će nakon fizikalnog pregleda i slušanja, bebu vjerojatno naručiti na EEG i druge pretrage kako bi se ustanovilo da li iza znojenja stoji neki zdravstveni uzrok. Ako je sve u redu s bebinim zdravljem, onda jednostavno bebicu pokušajte što prirodnije rashladiti i smanjiti znojenje tijekom hranjenja i spavanja.