Početak dohrane prema preporukama pedijatara počinje oko 6. mjeseca starosti, kada bebi zbog ubrzanog rasta i razvoja nutrijenti samo iz mlijeka više nisu dovoljni. Postoje i izuzeci od ovog pravila, pa će pedijatar ili pedijatrijski gastroenterolog sugerirati dohranu i ranije ako beba iz nekog razloga ne podnosi adaptirano mlijeko, ima problema sa sisanjem, alergijama, bljuckanjem ili presporo dobiva na težini. Kod dohrane treba pratiti kalendar postepenog uvođenja namirnica kojeg možete preuzeti ovdje.

Dohrana je za mnoge mame izazovan pothvat jer počinje baš u trenutku kada su se lijepo navikle na hranjenje mlijekom, kada su se naučile raspoznati plač koji govori “ja sam gladan/na”, kada su uhvatile rutinu u hranjenju i spavanju svoje bebe. Taman tada dolazi do novih promjena koje znače izazov, jer bebu treba upoznati s novim okusima i dati joj priliku da usvoji zdrave prehrambene navike od najranije dobi.

I dok će neke bebe biti potpuno zadovoljne mlijekom i ne pokazivati nikakvu želju za mrkvicom i žitaricama, druge bebe pomoći će mamama da shvate da je vrijeme za dohranu, odnosno same će početi pokazivati da im nešto fali i da trebaju nešto više od mlijeka da bi bile site i zadovoljne.

Uvijek je dobro, i to će vam potvrditi svaki pedijatar, da u dohrani dozvolite bebi da bude vođa. A to će postati već s ovim znakovima:

1. Beba ima veliki apetit
Ako primijetite da beba i nakon uobičajene količine mlijeka još uvijek nije sita, odnosno da želi još, to je siguran znak da joj treba nešto kaloričnije. Beba koja je gladna nakon 8-10 podoja ili doza bočica u 24 sata, vjerojatno treba nešto “jače” od mlijeka.

2. Beba može samostalno uspravno sjediti
Dohrana ne bi smjela početi prije nego beba može sjediti uspravno u visokoj stolici za hranjenje. Naime, novi okusi znače i nove teksture koje će trebati “prožvakati” i otopiti u ustima te progutati, pa beba mora sjediti uspravno da se ne zagrcne zalogajem i da može pravilno disati.

3. Beba često zuri u vaš tanjur i gleda što vi jedete
Beba koja se počinje interesirati za drugu hranu često zuri u tanjur odraslima, pokušava dohvatiti ono što vi jedete i gleda kako mama ili tata stavljaju hranu u svoja usta. Pri tom nerijetko slini i otvara usta kao mala ptičica.

4. Beba miče jezikom
Vrlo važna vještina koju beba mora svladati prije no što počne jesti kašice je ovladavanje mehanizmom primanja hrane u usta i gutanja zalogaja bez problema. Pokušajte bebi staviti žličicu u usta i pratite da li pomiče jezik naprijed-natrag. Ako to radi dobro i vješto, slobodno na žličicu stavite malo kašice (veličine zrna kukuruza) i testirajte kako joj ide gutanje.

5. Beba vješto hvata predmete
Još jedna vještina koja pokazuje da je beba spremna za ostalu hranu osim mlijeka je i mogućnost hvatanja stvari palcem i kažiprstom. Ako beba može držati smokić ili komadić korice kruha, naciljati usta i sisati hranu, znači da je spremna za kašaste obroke.

6. Beba pokušava “žvakati”
Neke bebe do početka dohrane već će imati nekoliko zubića, ali ih neće odmah upotrebljavati za žvakanje, odnosno usitnjavanje hrane. Još će neko vrijeme jesti mekane kašice. No ako beba imitira pokrete žvakaja, to je obično znak da se može početi s dohranom.

7. Beba ima kontrolu nad pokretima glave
Za početak dohrane važna je gruba motorika, a posebno kontrola nad pokretima glave. Dohranu možete početi kada beba može držati glavu uspravno, mirno i voljno je okretati u bilo koju stranu.