Nekada su hodalice na kotačiće bile jako popularne i na popisu obavezne opreme za djecu nehodače, odnosno za bebe koje su bile blizu dobi u kojoj će prohodati. Hodalice su djeci davale mogućnost kretanja i prije no što im je to dozvoljavala njihova fiziologija. Čak se smatralo da hodalice “uče” bebe hodati. No već nekoliko godina roditelji izbjegavaju stavljati bebe u hodalice, jer pedijatri upozoravaju da one predstavljaju prijetnju sigurnosti bebama.

Sad je to potvrdila i studija objavljena u stručnom časopisu Pediatrics koja je otkrila da je samo u SAD, između 1990. i 2014. godine, čak 230.000 djece mlađe od 15 mjeseci, završilo u bolnici zbog ozbiljnih ozljeda povezanih s hodanjem u hodalicama.

“Hodalice omogućavaju brzo kretanje maloj djeci u fazi kad ona razvojno za to još nisu spremna. Djeca te dobi su znatiželjna, ali ne mogu predvidjeti opasnosti”, objasnio je voditelj studije i direktor Centra za istraživanje ozljeda u Dječjoj bolnici Nationwide, dr. Gary Smith. Dovoljno je nekoliko sekundi roditeljske nepažnje i malo dijete već može hodalicom “letjeti” niz stube.

U svojoj dugogodišnjoj praksi, doktor Smith nebrojeno je puta čuo roditelje kako opisuju brzinu kojom se nezgoda dogodila: “Doktore, stajala sam tamo odmah do njega, ali on se tako brzo kretao da nisam imala sekunde zaustaviti ga.”. Ovdje se radi o dobrim roditeljima koji su pažljivo nadgledali svoju djecu i brinuli o njima, ali su, nažalost, povjerovali u mit o tome da su hodalice stabilne i sigurne.

Većina ozljeda, njih 91 posto, bile su ozljede glave i vrata. Oko 30 posto ozljeda bili su potresi mozga i frakture lubanje. Gotovo tri četvrtine nezgoda odnosilo se na pad djece u hodalicama niz stepenice. Ostale ozljede uključivale su nespretne padove beba iz samih sjedalica i ozljede uzrokovane padom predmeta na dječje glavice. Predmeti koje djeca inače ne mogu dohvatiti, uz stabilnost u hodalici uspijevaju i povlače te predmete s police sebi na glavu.

Iako Američka pedijatrijska akademija već čitavo desetljeće govori protiv korištenje hodalica i lobira da se potpuno ukinu njihova proizvodnja, distribucija i prodaja, hodalice se i dalje prodaju diljem svijeta i to kod najvećih i najpoznatijih dječjih brendova i trgovina.

Najbolji način da dijete nauči hodati je prirodno i postepeno. Bebu se stavlja na trbuh, pa ona s vremenom uči kako se odgurivati, pa puzati, pa stajati na nogama uz pridržavanje, pa napokon i hodati.

Kada bebe smiju početi stajati uz pridržavanje i zašto ih se ne smije “učiti” hodati?