Svi znamo da je majčino mlijeko najbolja i najkvalitetnija hrana za bebu. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje ga kao jedinu hranu u prvih šest mjeseci bebina života, a idealno bi bilo kada bi beba mogla dojiti i do 12 mjeseci zbog hranjivih sastojaka koje nema ni jedna druga hrana. No jeste li se ikad pitali koji su to točno sastojci i zašto je majčino mlijeko najčarobniji napitak koji postoji? Majčino mlijeko bebi nije samo hrana, već i lijek. Ono “hrani” i bebin imunološki sustav, pomaže u obrani od infekcija i izgradnji zdravog probavnog sustava.

Od svih sastojaka, ovih osam svakako treba izdvojiti, jer upravo oni čine majčino mlijeko čarobnim:

1. Antitijela u majčinom mlijeku poput Immunoglobulina A (IgA) pomažu u izgradnji imunološkog sustava vašeg djeteta. Kolostrum, gusto, žuto, masno i prvo majčino mlijeko koje se proizvodi odmah nakon bebina rođenja, sadrži izuzetno puno IgA, koji oblaže probavni trakt i služi kao obrana, ali djeluje i kao nježni laksativ koji pomaže bebi da istisne prvu stolicu. IgA ostaje u majčinu mlijeku prvih sedam mjeseci, a druga antitijela poput IgG i IgM štite bebu od bakterijskih infekcija i virusa.

2. Ljudski mliječni oligosaharidi treća su najveća kruta komponenta majčinog mlijeka nakon laktoze i masti, ali nisu probavljivi. Zahvaljujući dugogodišnjim znanstvenim istraživanjima, danas znamo da se potencijali oligosaharida mogu “otključati” probioticima za bebe. Naime, probiotici potiču stvaranje korisne bakterije B. infantis, koja radi s neprobavljivim hranjivim tvarima u majčinom mlijeku kako bi promicala imunološko zdravlje. Kada se probiotici kombiniraju s majčinim mlijekom, oligosaharidi u mlijeku hrane bakterije B. infantis kako bi spriječili stvaranje štetnih bakterija. Zauzvrat, B. infantis pretvara oligosaharide u hranu koju dijete može probaviti.

3. Posebni protein zvan laktoferin koji funkcionira kao prirodni lijek. On može izravno napasti viruse, bakterije, pa čak i gljivice, te djeluje i protuupalno. Otporan na probavu, laktoferin u majčinom mlijeku potiče rast dobrih bakterija dok prolazi kroz crijevo i pomaže u sprječavanju infekcija mokraćnog sustava.

4. Majčinim biološkim sustavom upravljaju hormoni, a isto je kod dojenčeta. Hormoni koji pomažu mami da se ujutro probudi bit će i u njezinom jutarnjem mlijeku, a hormoni koji signaliziraju da je vrijeme za spavanje pojavit će se u kasnovečernjem mlijeku. Iako izgleda kao da je beba zadužena za rutinu i tempo budnosti i spavanja čitavog kućanstva (i vjerojatno jest), hormoni su ti koji joj daju upute da li je dan ili noć. Majčino mlijeko također sadrži kolecistokinin ili CCK, hormon koji vaše dijete čini pospanim i sitim nakon dojenja.

5. Govoreći o hormonima, leptin je poseban hormon u majčinom mlijeku koji pojačava rast bebinog timusa, organa koji usmjerava razvoj cijelog imunološkog sustava. U stvari, timus u dojene bebe može dvostruko narasti, a koristi od toga mogu trajati godinama.

6. Vitamini A, C i E sastavni su dio majčina mlijeka, zajedno s vitaminima topivima u masti i vitaminima topivima u vodi koji ulaze u mlijeko preko majčine prehrane, a među njima su vitamini D i K, riboflavin, niacin i pantotenska kiselinu.

7. Prilagođena antitijela u majčinom mlijeku kreirana posebno za bebu. Kako vaše tijelo zna koja antitijela vaša beba treba? To je čudesna priča: kada dijete siše majčine bradavice, malo njezine sline biva “usisano” u prsa. Tamo će receptori u mliječnim žlijezdama otkriti patogene i prenijeti tu informaciju majčinom tijelu da stvori antitijela baš za njih, a koji će se vratiti bebi kroz majčino mlijeko.

8. Enzim lizozim izuzetno je važan za zdravlje crijeva bebe. On štiti od najčešćih krivaca trovanja hranom, a djeluje i protuupalno.