Govorom tijela šalje se više od 80 posto poruka, pa čak i kada toga nismo svjesni. Komunicirati učimo još od prve godine života, ali bebe nam sve mogu reći samo govorom svoga tijela.

Znakovni jezik alat je kojim već djeca od 8 mjeseci mogu pokazati što žele i osjećaju, tj. neverbalnim znakovima dati nam do znanja da su žedni, gladni ili da im treba promijeniti pelenu. Redovitim pokazivanjem znakova koji se vežu uz određene radnje djeca vrlo brzo mogu usvojiti neverbalni jezik.

Uporaba znakova u djece, prije nego progovore, nije ništa novo. Većina djece nauči mahati ručicom zbogom ili klimati glavom za odobravanje. To su često prvi znakovi koje djeca prirodno nauče.

Dugogodišnja istraživanja znakovnog jezika pokazala su kako njegovo korištenje u radu s djecom doprinosi intelektualnom razvoju te umijeću komuniciranja kojim dijete jača vlastito samopouzdanje.

Stoga, sve je veći broj vrtića u sklopu kojih se nalazi program učenja znakovnog jezika. Prema nekim informacijama u nekoliko desetaka vrtića u Hrvatskoj djeca se sporazumijevaju znakovnim jezikom. Dječji vrtić “Ivančica” iz Koprivnice prvi je dječji vrtić u Hrvatskoj koji je 2010. godine dobio licencu za provođenje Baby Signs programa.

Prednosti znakovnog jezika u jaslicama

Odgojitelji smatraju da znakovni jezik uvelike pomaže djeci prilikom odvajanja od roditelja i prilagodbe na jaslice i vrtić.

Osim toga:

  • smanjuje suze i frustracije
  • smanjuje griženje i druga neprihvatljiva ponašanja
  • gradi povjerenje između roditelja i odgojitelja
  • potiče emocionalni razvoj i intelektualni razvoj te samopoštovanje
  • potiče govorno-jezični razvoj

Dok čekaju prve izgovorene riječi, roditelji i sami mogu osmisliti svoje znakove, a dijete bi ih moglo početi ponavljati već za nekoliko tjedana.

Za naš portal o znakovnom jeziku za bebe progovorila je psihologinja i Baby Signs instruktorica Rebeka Bulat koja već osam godina uspješno provodi Baby Signs radionice za bebe i roditelje. Njezin intervju možete pročitati OVDJE.