Samostalno hranjenje jedna je od ključnih i osnovnih vještina koju dijete treba savladati. Za to su potrebne određene motoričke vještine pa će u početku stavljanje hrane u usta biti prilično nespretno i bit će puno nereda, no u nekoliko mjeseci dijete će u potpunosti svladati vještinu i olakšati roditeljima zajedničke obroke. Ne postoji neka određena dob kada se počinje s učenjem vještine samostalnog hranjenja.

Čak i prije prvog rođendana mnoge bebe će već s dohranom ručicama stavljati sitne komadiće hrane u usta, cuclati ih i lagano žvakati. Za takozvani “finger food” bebe su spremne i zainteresirane između 7. i 11. mjeseca starosti. Tada im je dobro ponuditi malo veće komade hrane, ali oni moraju biti mekane teksture na način da se otapaju i rastapaju u bebinim ustima, odnosno da ih beba može sažvakati prvim zubićima. Beba je spremna za finger food kada može komadić hrane uhvatiti palcem i kažiprstom te ga staviti u usta.

Sljedeća važna prekretnica je jedenje pomoću žličice. S dohranom oko 6. mjeseca starosti, beba će učiti jesti kašastu hranu pomoću žličice i vrlo brzo se zainteresirati za tu spravicu. Mnoge bebe žličicu hvataju ručicama, stavljaju ju u usta, cuclaju i na taj način upoznaju taj alat koji će koristiti do kraja života. Ako vaša beba voli hvatati žličicu dok ju hranite, nabavite još jednu i dajte bebi da se njome igra dok ju s drugom hranite. Na taj način beba se privikava držati žličicu. Potom joj postepeno dozvoljavajte da sama pokuša staviti jogurt, kašicu ili sir u svoja usta.

Međutim, tek nakon prvog rođendana većina beba znat će čišće i pravilnije staviti hranu na žličici u svoja usta. Vještinu će usavršiti do drugog rođendana, a mi donosimo još osam savjeta kako potaknuti dijete da se samostalno hrani.

1. Dajte bebi šansu i izbor
Još prije prvog rođendana, a s prvim zubićima, dajte svojoj bebi finger food – komadić kuhane mrkvice, komadić jabuke ili keksić za bebe. Kad ste u prilici dajte bebi da sama odabere što će žvakati i prstićima si stavljati u usta. Isto tako, povremeno, kad je dobre volje i zainteresirana, dajte bebi da si sama pokuša naciljati usta žličicom u kojoj je kašasta hrana. Imajte strpljenja i nemojte se ljutiti zbog nereda. Hrane će biti posvuda, ali svome djetetu činite uslugu.

2. Pohvalite bebu
Kada beba isprazni tanjurić pohvalite ju. Isto učinite kada uspije staviti hranu u usta bez da napravi nered. Za svaki mali pomak poljubite ju i pohvalite, a sve s ciljem da stvorite pozitivnu energiju oko iskustva hranjenja. Kada je to potrebno, ispravite ju, ali cilj nije da beba odmah usavrši vještinu samohranjenja perfektno.

3. Dozvolite bebi da se služi svim sredstvima
Često se dogodi da beba koristi žličicu kada u usta želi staviti umak od špinata, ali će za rižu koristiti ručicu. Nemojte zahtijevati perfekciju i dozvolite joj da se koristi svim alatima koji su joj na raspolaganju. U ovoj fazi cilj je ionako samo taj da beba nauči stavljati hranu u usta. U početku je poanta u tome što radi, a ne kako to radi.

4. Smjestite bebu za obiteljski stol
Kada imate vremena i cijela obitelj jede za istim stolom, servirajte bebi njezin vlastiti tanjur i pribor (žličicu) te je pustite da se pokuša sama nahraniti. Djeca najbolje uče promatranjem. Kasnije bebu možete i morate nahraniti po propisima, ali dajte joj priliku da u početku pokuša sama (ako je raspoložena i nije jako gladna).

5. Neka počne s gušćom hranom
Kada beba počne eksperimentirati sa žličicom, dajte joj malo gušću hranu. Lakše će ju zadržati u ustima, manje prolijevati i raditi manje nereda. To može biti primjerice gusti pire od povrća, gusta kašica od banane i avokada ili pak čvršći puding.

6. Pričajte joj o hrani i hranjenju
Kada hranite bebu pričajte joj što radite. Na primjer: “Ovo je kruh i on je malo tvrđi, pa ću ti otkinuti samo mali komadić. Hoćeš probati?”, “Danas ćemo jesti meso, ali prvo ga moramo nožićem jako usitniti, ovako.”, “Za ručak imamo finu juhicu od brokule. Jako je tekuća pa ćemo ju jesti žličicom”.

7. Neka vježba i držanje čaše
Kada učite bebu samostalno piti iz čaše, ona mora biti malena da ju beba može ručicama obuhvatiti. U početku kontrolirajte nagib i protok vode u bebina usta, pa ju postepeno vodite do potpunog motoričkog svladavanja gutanja tekućine iz čašice.

8. Uvijek budite prisutni i asistirajte
Nemojte nikada bebu ispuštati iz vida kada se igra sa žličicom, eksperimentira i oko sebe ima hranu. Učenje samostalnog hranjenja uvijek mora biti uz vašu prisutnost, asistenciju i pomoć.