Roditelji su većinom skloni tome da djecu na kahlicu privikavaju postupno kroz nekoliko tjedana ili mjeseci i napreduju brzinom koja odgovara djetetu. Međutim, neki bi se vrlo rado uhvatili ukoštac s brzim tečajem preko vikenda ili godišnjeg odmora. Ako ste jedni od tih, donosimo vam vikend-trening metodu koju su osmislili doktor medicine William Sears i medicinska sestra Martha Sears. Ovaj poznati bračni par pri samom je vrhu svjetske liste najčitanijih i nacjenjenjenih autora iz područja njege i odgoja djeteta. Dr. William Sears svoje je iskustvo stjecao u najpoznatijim dječjim bolnicama u svijetu, a pedijatrijom se bavi više od trideset godina.

Prije nego što krenete isprobati ovu vikend-trening metodu, pedijatar Sears savjetuje da roditelj provjeri je li dijete uopće spremno za trening. Ovo su neki od znakova koji upućuju na to da je dijete dovoljno razvijeno i spremno na privikavanje na kahlicu: oponaša vas kad obavljate nuždu, govorom priopćava druge osjećaje, poput gladi, razumije jednostavne zahtjeve poput “idi po loptu”, počinje skidati pelenu kad je mokra ili natopljena, istražuje dijelove tijela kojima obavlja nuždu.

1. Priprema

Usredotočite se na igru

Na približavanje vikenda gledajte kao na intenzivno druženje s djetetom. Kada je dijete budno, vi ćete neprekidno biti uz njega i paziti na svaki tjelesni znak koji upućuje na pražnjenje crijeva ili mjehura. Ako možete, odgodite sve ostale obveze.

Odaberite pravo vrijeme

Brzo privikavanje na zahod ne planira se kada je dijete u negativnoj fazi. Privikavanje planirajte kada su vremenske prilike takve da je dijete dobro raspoloženo, a ako prevlada lože raspoloženje, sve odgodite za kasnije.

Planirajte unaprijed

Dan unaprijed najavite djetetu da je sutra “poseban dan.” Možete mu reći: “Igrat ćemo posebnu igru.” Izraz “posebnu igru” ponovite više puta tijekom dana.

Zagrijte se prije igre

I dalje ističite da je ovo poseban dan i recite djetetu da ćete danas raditi nešto posebno. Možete mu reći: “Igrat ćemo se da više ne nosimo pelene i na zahod ćemo ići kao mama i tata.” Dijete dodatno potaknite i time da će na zahod ići kao npr. stariji brat ili seka, ako ih ima. Svoje uzbuđenje prenesite i na dijete.

Odaberite prikladnu odjeću

To primjerice može biti djetetova odjeća za proslavu rođendana, ako je u skladu s vremenskim prilikama. Molimo, bez pelena. Djetetu pokažite gaćice za privikavanje. To su njegove posebne gaćice. Pokažite mu kako da odjene posebne gaćice, kako da ih gurne prema dolje i ponovno navuče. Fotografirajte ga i slike pokažite djetetu. Svlačenje i navlačenje gaćica demonstrirajte pred zrcalom.

Raspodijelite opremu

Iznesite “posebne nagrade.” Jedno po jedno otkrijte oruđe kojima ćete se služiti: kahlicu sjedalicu, lutku koja piški i drugi pribor, gaćice za privikavanje, nagradne naljepnice i ostale nagrade.

2. Vježbe i pomoć prilikom sjedenja

Vježbe sjedenja

Vježbajte sjediti na kahlici “baš kao mama i tata.” Kahlicu sjedalicu stavite uz svoj stolac, sjedite zajedno i čavrljajte.

Upute za rukovanje

Dok sjedite, možete čitati slikovnicu o privikavanju na zahod.

Odredite signale

Djetetu upućujte izraze poput “odi na kahlicu”, “odi piškiti” ili “odi kakati.”

Vježba odlaska na kahlicu i onoga što se ondje čini

Neka vas dijete gleda kako idete na zahod.

Lutka koja piški

Vježbajte pomoću lutke koja mokri i pritom objašnjavajte svaki korak: skidanje hlača, presvlačenje i pražnjenje kahlice u zahod.

3. Igra počinje

Ako dijete čučne, znat ćete da je vrijeme za obavljanje nužde. Pogledavanje i hvatanje za mjesto na kojem se nalazi ili se nalazila pelena također signaliziraju da će se uskoro nešto dogoditi. Promatrajte dijete. Čim čučne, recite mu “odi na kahlicu” i uputite ga prema kahlici sjedalici. Cijeli dan podsjećajte dijete da ide na kahlicu čim primijetite da mu je sila. Kahlica neka bude u središtu zbivanja.

Nagrade

Ako je dijete cijeli prvi dan uspješno, pripišite to početničkoj sreći. Očekujte i dosta lažnih uzbuna, jer će dijete shvatiti da će mama i tata dotrčati čim čučne. Kada pogodite i dijete stavite na kahlicu prij nego što obavi nuždu ili ako samo potrči prema kahlici, nagradite ga nekim iznenađenjem.

Noću napravite stanku

Nakon uspješnog privikavanja na zahod preko dana, barem još nekoliko tjedana ne očekujte da će dijete i noću biti bez pelena. Ako ovakvo privikavanje na zahod ne djeluje, nemojte misliti da ste loš učitelj ili predbacivati djetetu. Možda vaše dijete treba nešto opušteniji pristup. Potreba za pelenom će proći.

[PROČITAJ: I to je moguće! Odviknite dijete od pelena u samo tjedan dana]