Na milijune zaposlenih majki diljem svijeta može odahnuti i riješiti se osjećaja krivnje jer nisu sa svojim bebama tijekom njihove prve godine života. Naime, novo istaživanje otkriva kako djeca dobro podnose odvojenost i kako to ne utječe na njihove kasnije šanse za uspjeh i sveopće zdravlje.

Neka prijašnja istraživanja sugerirala su da ukoliko se majka vrati na radno mjesto tijekom prvih 12 mjeseci bebina života, dijete kasnije prolazi lošije na testovima kognitivnih sposobnosti. Općenito se u društvu smatra da nije dobro napustiti bebu i vratiti se poslu, dok ona ne napuni barem godinu dana, pa su mnoge majke osjećale krivnju ukoliko su se odlučile na taj potez.


Novo istraživanje pokazalo je da majke koje povratkom na posao značajno pridonose povećanju kućnog budžeta, odabiru visokokvalitetnu skrb za svoje dijete i ostaju snažno povezane s djetetom u satima koje provode zajedno, nimalo ne štete kognitivnom razvoju svojih beba, a u usporedbi s djecom čije majke su domaćice.


Istraživanje je provelo Društvo za istraživanje dječjeg razvoja sastavljeno od stručnjaka i znanstvenika sa Sveučilišta u Kolumbiji (SAD). Oni su prikupili podatke o 1364 djece te su pod upitnik stavili vezu između stupnja razvoja djeteta i broja sati koje ono provede odvojeno od majke, odnosno u jaslicama, u prvoj godini života. Naime, stručnjaci su smatrali da su prijašnja istraživanja zanemarila niz drugih faktora koji utječu na dobrobit djece, a ne isključivo na tome vraća li se majka na posao ili ne.


Naglasak u ovom novom istraživanju stavljen je na vrijeme koje majka provodi s djetetom. Više se proučavala tzv. “osjetljivost majke” na potrebe djeteta. Stručnjaci su proučavali da li majka reagira kada dijete uzme nešto u ručicu i počne se s tim predmetom igrati, da li majka podiže dijete i umiruje ga kada ono postane nemirno ili nezadovoljno i slično. Kada je majka, bez obzira radi li puno radno vrijeme ili ne, pokazivala takvu pažnju i nježnost prema svome djetetu, ono nije zaostajalo u kognitivnim testovima za vršnjacima koji su cijele dane provodili s majkama.